Kultúra

2013.01.30. 15:53

Programok, események, rendezvények Zala megyében január 31-től

Tudja meg, mi történik Zala megye városaiban. Programokat, rendezvényeket kínálunk Önöknek. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 16

Farsang Kupa: még lehet nevezni

Vasárnapig lehet nevezni a hagyományos Farsang Kupa teremlabdarúgó-tornára, melyet február 16-án rendeznek meg. A leginkább a megyei III. osztály Keleti-csoportjában szereplő együtteseknek szervezett esemény nyílt, vagyis, amatőr és hasonlóan III. osztályban, de más csoportokban szereplő csapatok is jelentkezhetnek vasárnapig, a főszervező Galántai Tibornál, akinek egy kérése is van a csapatok felé.

- Várjuk a nevezéseket, de a részvételt igazoló vagy éppen lemondó válaszokat is azon együttesektől, akiket e-mailben értesítettünk már. Azért lenne szükséges mindez, hogy tisztában legyünk vele, hány csapat nevezését tudjuk még fogadni - mondta a főszervező.

 

FEBRUÁR 8

Éder Gábor a söjtöri Friday Bar-ban lép fel.

 

FEBRUÁR 6

Foltbűvölők kiállítása

A megyeszékhelyi Liszt Ferenc Általános Iskola február 6-án, szerdán 10 órakor várja az otthoni hobbivarrás iránt érdeklődő hölgyeket, mivel ekkor nyílik a Foltbűvölők alkotócsoport kiállítása. A tárlatot Horváth Zoltánné ajánlja a közönség figyelmébe, a bemutatón az iskola tanulói is közreműködnek. A kézműves kiállítás március végéig tekinthető meg.

 

FEBRUÁR 5

Nyirő József munkásságáról

A Tudás Népe Vándorszínpad Nyirő József munkásságát bemutató irodalmi emlékműsort rendez február 5-én (jövő kedden) 17.30-tól az Art Mozi stúdiótermében.

 

FEBRUÁR 4

Újabb teológiai előadássorozat Lentiben

Az elmúlt évek sikeres rendezvényeit követően egy újabb teológiai program kezdődik a jövő héten Lentiben. A Letűnt idők nyomában címet viselő előadássorozat keretében Gürtler Katalin régész, illetve Fürj György teológus boncolgatják a hitélettel kapcsolatos fontos kérdéseket. A nyitó programra - amelynek témái a bibliai régészet, illetve Ábrahám hiteles története lesznek - csütörtök este kerül sor a városi könyvtárban.

Tanácsok pároknak

Február 4-én, hétfőn este fél hatkor házaspároknak, jegyeseknek, házasságra készülő pároknak szóló program indul az Iparos Házban (Ady u. 31.). Itt mutatják be azt a párkapcsolati diagnosztikai és tanácsadó csomagot, amelynek egyik fontos eleme az a 165 kérdésből álló tesztcsomag, mely megmutatja a párkapcsolat erősségeit és növekedési területeit, lehetőséget nyújt a prevencióra, illetve az intervencióra. A részvétel díjtalan, az estet Kis István tanácsadó, lelkész vezeti.

Az Örömkör összejövetele

Hétfőn 17 órától összejövetelt tart az Örömkör a József Attila Városi Tagkönyvtárban. Ez alkalommal állatos farsangoló lesz a program, a Kodály Zoltán úti óvodával. A tipegő korosztálynak játékos mozgások, mondókák és dalok kínálnak elfoglaltságot, míg a 3-6 éveseket állatos mesék, versek szórakoztatják, s mód lesz álarc és bábkészítésre ugyancsak.

Az űrkutatás történetéről

A Zala Pláza emeletén található Diákszigeten február 4-én folytatódik a Csillagnéző hétfő rendezvénysorozat. Az ezúttal is 18.30-kor kezdődő összejövetelen Bánfalvi Péter helyi amatőrcsillagász az űrkutatás történetéről tart előadást, majd ha a légköri viszonyok engedik sor kerül távcsöves megfigyelésre is.

Előadás az emésztésről

A pajzsmirigy működése és az emésztés témában tart előadást dr. Bálint Tünde, a Kanizsai Dorottya Kórház kardiológiai osztályának adjunktusa február 4-én, hétfőn 15 órakor a HSMK Zala Márk termében. A Szívbetegekért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ közös, ingyenesen látogatható rendezvényén az érdeklődők kérdéseiket is feltehetik az orvosnak.

 

FEBRUÁR 3

Hagyományos disznóvágás

Külsősárdon vasárnap reggel nyolc órai kezdettel rendeznek hagyományőrző disznóvágást, amelyen vendégül látják a szlovéniai testvértelepülés, Kót küldöttségét is.

Megyei csapatok Kanizsa Kupája

A Zala megyei bajnokságokban szereplő labdarúgó csapatok számára rendezik meg február 3-án, vasárnap a Kanizsa Kupa Teremlabdarúgó Tornát, melyen tíz együttes két ötös csoportban kezdi a mérkőzéssorozatot reggel kilenc órától a Zsigmondy-csarnokban. A csapatok kétszer 15 perces mérkőzéseket vívnak egymással.

 

FEBRUÁR 2

Diplomaosztó ünnepség

A Pannon Egyetem Georgikon Kar szombaton 10.30-kor tartja diplomaátadó ünnepélyét Keszthelyen, a Balaton Színházban. A rendezvényen részt vesz dr. Kardeván Endre államtitkár.

Étel- és ruhaosztás

Szombaton 10 órától a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata zalaegerszegi közössége ingyenes étel- és ruhaosztást szervez Zalaegerszegen, a Zsinagóga melletti parkolóban felállított rendezvénysátorban.

Balázs-napi program

Szombaton 14 órakor kerül sor a zalaszentbalázsi kultúrházban a hagyományos, immár 8. Balázs-napi rendezvényre, melyen a község idős polgárait és a 15 éves Zalaszentbalázsi Népdalkört is köszöntik.

Ganxsta Zolee Zalában

Ganxsta Zolee szombaton a zalai megyeszékhely közkedvelt szórakozóhelye, a Club Grabowsky látja vendégül a legújabb Die Hard filmben egy röpke epizódszerepet is kapott zenészt. Utóbbi helyszínen a Gypo Circus játszik még.

Tisztújítás lesz a horgászoknál

A Zrínyi Horgász Egyesület február 2-án, szombaton délelőtt fél tíztől tartja tisztújító közgyűlését a Halis István Városi Könyvtárban tájékoztatta a Zalai Hírlapot Gombos Imre titkár. Új vezetőséget választanak a tagok, a tervekről későbbi gyűlésen esik majd szó.

Két szombati gyalogtúra

Szombaton két túrát is vezetnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Tíz órakor a hévízi tófürdő főbejáratától 5 kilométeres gyalogtúra indul; míg Gyenesdiás Nagymezőn 9 órakor 11 kilométeres hótaposás kezdődik. A részvételért nem kell fizetni.

A Hit Gyülekezete karitatív akciója

Ingyenes étel- és ruhaosztást szervez a rászorulóknak a zalaegerszegi Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata. A karitatív segélyakciót a zsinagóga melletti parkolóban felállított rendezvénysátorban tartják szombaton 10-től 16 óráig.

Szerelem

A Magyar Nemzeti Galéria februári programjai a szerelem örök témáját járják körül - tájékoztatta szerkesztőségünket a közgyűjtemény. Február első két szombatján tematikus tárlatvezetésen mutatják be a legszebb magyar szerelmes festményeket, az egyéb programok pedig bepillantást kínálnak a jeles művészek magánéletébe, a szerelem természetébe és festészettel való kapcsolatába.

Delta

Söjtörön, a Dance Clubban ezen a hét végén újra zenél a megye legkedveltebb bulizenekara, a Delta. A rendezvény szombaton este kilenc órakor kezdődik.

Pip-Show

Zalaegerszegen, a Mama Africában szombaton este tíz órától elsősorban a retro zene kedvelőit várják. A klubban megrendezendő Pip-show keretében video-diszkót tartanak.

Zalakaroson is rúgják majd a bőrt

Szombaton 8.30-tól rendezik meg Zalakaroson a Hervis Labdarúgó Kupát az általános iskola tornatermében.

Zalaiparker Kupa ifjú atlétáknak

Szombaton délelőtt újra benépesül a zalaegerszegi futófolyosó. Délelőtt 10 órai kezdettel rendezi a Zalaszám-ZAC a III. Zalaiparker Kupa nyílt gyermekbajnokságot. A versenyen Nyugat-Dunántúl 912 éves atlétapalántái futószámokban döntik el, hogy ki a leggyorsabb vagy a legkitartóbb kisdiák ezen a bajnokságon.

Véradók köszöntése

A többszörös véradókat köszöntik Zalaszentmihályon szombaton 18 órától a kultúrházban.

Elsőbálos a Meseház

Szombat este 19 órakor kerül sor a Honvéd Kaszinóban a Meseház Bölcsőde első alapítványi báljára. A vendégeket operettműsor, élőzene, pezsgős koccintás, vacsora és tombola várja. A bál fővédnöke Gurcsó Péter, a GE Hungary Kft. projektvezetője.

Szekszárdi vendégségben

Szombaton 11 órától a Kanizsa Sörgyár SE női asztalitenisz Extra Ligában szereplő együttese a Szekszárd AC vendége lesz a tolnai megyeszékhelyen. A kanizsaiak NB I B-s együttese is fontos mérkőzés előtt áll, így a Jakabfi Imre edző egyes számú egysége Tóthné Szász Kinga nélkül feszül neki az extraligás találkozónak. A kanizsaiak felállása: Végh Zsuzsanna, Mógor Evelin, Bicsák Bettina hármas lesz az esélyesebb Szekszárd ellen.

 

FEBRUÁR 1

Evangélikus szabadegyetem

Pénteken 17 órától folytatódik az Evangélikus szabadegyetem rendezvénysorozata. Ez alkalommal Megyeri Anna főmuzeológus lesz a vendég, aki a templomépítő Morandini- építészcsaládról tart előadást. A rendezvénynek az evangélikus parókia gyülekezeti terme ad otthont.

Szalagavatók

Pénteken 17 órakor kerül sor a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium szalagavató ünnepélyére az intézmény tornatermében. Ugyancsak pénteken 16 órától a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola tart szalagavatót a városi hangversenyteremben, 18 órától pedig a Kölcsey Ferenc gimnáziumban kötik fel a végzősök szalagjait.

Vezetők fóruma

Az önkormányzati intézmények vezetőinek tartanak fórumot pénteken 10 órától a gébárti Kézművesek Házában. Az értekezleten a fenntartóváltásokból következő új helyzetet is megtárgyalják.

Balaicz Zoltán zalaegerszegi alpolgármester - aki a fórum házigazdája lesz - arról tájékoztata a Zalai Hírlapot, hogy január 1-jétől az új Humánigazgatási Osztály foglalkozik az önkormányzat fenntartásában működő valamennyi intézmény ügyeivel. E körből az iskolák kikerültek, a múzeum és a könyvtár pedig ide került. Ennek az új intézményvezetői közösségnek szerveznek értekezletet pénteken délelőtt.

Afterparty

Zalaegerszegen, a Club Angels-ben pénteken este Báthory szakközépiskola szalagavató afterparty-ját rendezik meg, ahol a zenét Tibby és Rayback szolgáltatja.

Könyvbemutató

Gutorföldén, a művelődési házban péntek este öt órai kezdettel Göncz József mutatja be Az öngyógyítás forradalma című kötetét, amelyben azt írta le, hogyan gyógyította meg saját leukémiás gyermekét.

Színházi előadás

Lendván, a Városi Színház és Hangversenyteremben péntek este hét órai kezdettel mutatja be a budapesti Bárka Színháztársulata az East Balkán című drámát.

Foltvarró kiállítás

A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás pénteken 15 órától a nagykapornakiI KSZT épületében tartja tudásbővítő projektjének zárórendezvényét. Vigh László, a társulás elnöke, országgyűlési képviselő átadja az informatikai, a kezdő- és haladófoltvarró képzés résztvevőinek a tanúsítványokat, valamint megnyitja a foltvarrók kiállítását.

 

JANUÁR 31

Sárból, napsugárból

A zalaegerszegi  Zrínyi Miklós Gimnázium Szépirodalmi Műhelyének növendékei január 31-én, azaz csütörtök délelőtt kilenckor és délután egy órakor a Keresztury VMK-ban (Landorhegyi u.) adják elő a "Sárból, napsugárból" című kétfelvonásos színdarabjukat, melyet Bajnóczy Zoltán tanár rendezett Madách Az ember tragédiája és Örkény István Pisti a vérzivatarban című művek felhasználásával.

Színdarab a bv-intézetben

Móricz Zsigmond A Zördög című színdarabját mutatja be öt fogvatartott csütörtökön a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A megyei börtön ugyanis jelentkezett a BVOP által meghirdetett országos színjátszó versenyre, amelynek legjobb produkcióit központi rendezvényen is előadják majd. Fehér Lászlónétól, a börtönprogramot szervező Zalai Népfőiskolai Egyesület titkárától megtudtuk: csütörtökön értékeli a fővárosból érkező zsűri az előadást, majd februárban, az intézeti farsangon a fogvatartottaknak is bemutatják a darabot.

- Az a legfontosabb cél, hogy a szabadidejükben hasznos elfoglaltságot kínáljunk a fogvatartottaknak, segítve társadalmi beilleszkedésüket - jelezte Fehér Lászlóné.

A Pannon Tükör a Somogy vendége - A zalai irodalom a fővárosban mutatkozik be

Január 31-én 16 órakor a fővárosi Illyés Gyula Archívumban vendégeskedik a Pannon Tükör című regionális -irodalmi művészeti folyóirat.

A Folyóirat irodalom élő irodalom című rendezvény egy másik rangos vidéki szemle, a Somogy című lap és főszerkesztője, Kósa Csaba kezdeményezésére jött létre. A zalai folyóiratot Péntek Imre főszerkesztő, József Attila- és Pro Urbe díjas író-költő, Szemes Péter esztéta, főszerkesztő-helyettes és Bence Lajos főmunkatárs képviseli. Az esten vendégként lesz jelen az élete utolsó öt esztendejét Zalában töltő Utassy József özvegye, a ma is Rédicsen élő Horváth Erzsébet, valamint Molnár Krisztina kritikus és Győri László költő. A házigazda szerepét Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Berzsenyi Irodalmi Társaság elnöke a látja el, a beszélgetést Kósa Csaba vezeti.

Döntenek a kettős keresztről is

Január 31-én 13 órákor tartja közgyűlését a Medgyaszay Házban Nagykanizsa képviselő-testülete. A megvitatásra váró napirendi pontok között szerepel többek közt a településrendezési terv, illetve az épített környezett helyi védelméről szóló rendelet módosítása. A testület tárgyal továbbá a Pivári utca felújításáról, a Jobbik által kezdeményezett kettős kereszt felállításáról, illetve a kanizsai önkormányzat folyószámla hitelszerződéséről. A közgyűlés emellett a Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezetői munkakörére is pályázatot hirdet.

Miklósfai diákalkotók

Csütörtökön 15.30 órai kezdettel a TISZK Erzsébet téri kávézójában nyílik meg a miklósfai iskola diákjainak kiállítása Nagykanizsán. A Színek és varázslatok címet viselő tárlatot Szmodics Józsefné, az iskola igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállításon, mely február végéig tekinthető meg az miklósfai iskola diákjai adnak rövid kulturális műsort.

Jön Gyuri bácsi, a füvesember

Csütörtökön 17 óra 30-kor kerül sor a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban Szabó György, vagy ahogy mindenki ismeri, a "bükkszentkereszti füvesember" Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért című előadására. Az öregúr úgy ismeri a gyógynövényeket, ahogy ma már kevesen. Belőlük készült teái sokféle betegségre, nyavalyára, köztük a cukorbetegségre kínálnak enyhülést. Az előadás díjtalan, ingyenes belépőjegy telefonon is igényelhető az intézményben.

Folytatódik a Bolyai-hét

Csütörtökön Csodálatos Zala megye címmel folytatódik a Bolyai-hét, a Bolyai János Általános Iskola rendezvénye. A gyerekek múzeumlátogatáson, zalai ételek bemutatóján, táncházban vehetnek részt és megismerhetik Zala megye 7 csodáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!