Kultúra

2012.06.20. 17:11

Jobb emberek lettek a színjátszás által

Nagykanizsa - Véget ért a tanév, s a Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Boldog Donáti Celesztina Óvoda első- és másodéves növendékei is számot adtak arról, mit sajátítottak el eddig a színészmesterségből.

Horváth-Balogh Attila

Kereszty Ágnes, a drámatagozat ötletadója - egyben a szakmaiságot biztosító mentor, Mihály Péter színművész nélkülözhetetlen segítője - elmondta: az intézményben nemrég görög-, illetve Shakespeare-est keretében bizonyíthattak a fiatalok. A diákoknak első körben adott darab díszlet- és jelmeztervét kellett megálmodni, bemutatni a szerzőt és felvázolni a cselekményt, majd jelmezben előadni a mű egy jellemző monológját. A vizsga mindenkinek jól sikerült, múlt héten pedig összefutottak a szálak a Piarista Diákszínpaddal is (van némi átfedés a két csapat tagjai között), melynek társulata Sík Sándor: István király című művét mutatta be a Medgyaszay Házban.

- Három éve vagyok a Diákszínpad tagja - árulta el az előadás előtt a harmadéves Rachler Áron, aki államalapító királyunkat személyesítette meg. - Habár szeretek játszani, nem akarok színész lenni, inkább a gyógytornász, illetve a kovácsmester szakmákkal kacérkodom... Ezzel együtt úgy vélem, az elmúlt időszakban sokat javult a beszédtechnikám, és kicsit a bensőm is változott. Ahogy az ember próbálja átélni az egyes karaktereket, a darab végére mindenképpen más, talán jobb személyiség lesz.

Azt már a Gizella királynét megformáló másodéves dráma tagozatos Dernánecz Daniella mondta el, hogy érzése szerint hatalmas önbizalmat és türelmet adtak neki a próbák.

- Én a Rómeó és Júliából, illetve a Lear királyból vizsgáztam - mondta. - Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, a legnehezebb az volt, amikor ki kellett állni és a saját szavainkkal elmondani a történet lényegét.

Kereszty Ágnes végül megjegyezte: Mihály Péter színművésszel abban bíznak, hogy szeptembertől már teljes dráma tagozatos osztály indulhat - amihez persze, sok-sok jelentkezőre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!