Kultúra

2012.05.30. 17:28

Öt muzsikás év: Horváth Károly búcsúzik a Grifftől

Zalaegerszeg - Hamupipőkétől Gulliverig... A két darabcím Horváth Károly zeneszerző, a Griff Bábszínház igazgatója ötéves zalai ténykedésének két sarokköve. Hamarosan búcsúzik a társulattól.

Zalai Hírlap

A Hamupipőkét mozgásszínházi feldolgozásban mutatták be 2008-ban, Horváth Károly zenéjével. Már ez is jelezte, az új direktor számára nem feltétlenül a kimondott szó az egyetlen fegyver a színpadon. Ki is tartott e hite  mellett, amit Gulliver nemrég bemutatott, meseoperába oltott története is igazolt. Az elmúlt 5 év alatt irányításával a társulat 32 bemutatót tartott, amiből 15 ősbemutató volt...
- Vállalt célunk, hogy a gyerekek világából fakadó gondolatokat vigyük színre, kortárs alkotók művészi látásmódján átszűrve - mondja elöljáróban Horváth Károly. - A darabok közt négy bábos ősbemutató is akadt, mint például az Ibusár, vagy a Presser-zenére megszülető A piros esernyő, ami korábban bábszínpadon még nem szerepelt.


Az öt év alatt 16 rendezőt, 16 tervezőt és 12 zeneszerzőt foglalkoztattak, a nézőszám évadonként 25 és 34 ezer között mozgott, a bérletesek számát is sikerült 3 ezer fölé tornászni.
- Zeneszerzőként nagy öröm számomra, hogy sikerült olyan társulatot kovácsolni, amiben mind a nyolc bábszínész jól énekel. Az utolsó bemutatónk, a Gulliver Lilliputban című bábopera megkoronázta ezt az öt évet, jó érzés, hogy ilyen szépen sikerült lezárni ezt a ciklust. Terveink között szerepelt, hogy akár Mozart Szöktetés a szerájból című operáját is színre vigyük, ez azonban már csak terv marad... Minden vendégrendezőnk úgy nyilatkozott, hogy tehetséges, ambiciózus társulat a miénk, a csapat nem fél a munkától, jó a hangulat. Én is így gondolok rájuk...

A ciklus további érdeme, hogy a társulat a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is megkapta minden járandóságát, ami szerény összeg  ugyan, de mégsem  kellett a színházakat manapság gyakorta sújtó fizetéselvonás eszközéhez folyamodni. Nemzetközi kapcsolataik ugyancsak kiteljesedtek, tavaly novemberben Ljubljanában arattak nagy sikert, idén februárban Mariborban népszerűsítették a magyar népzenét és hagyományokat a János Vitéz című előadással, július derekán pedig Nagyszebenbe indulnak vendégjátékra.  A legnagyobb attrakció azonban a japán út, július 29-től augusztus 6-ig a toyamai fesztiválon szerepel a Griff.


Horváth Károly öt évvel ezelőtti érkezése nem volt felhőtlen, ám a társulat azonosult az elképzeléseivel, s keményen dolgozott.  Június 23-án lejár a szerződése. Tudakoljuk, miért teszi le a lantot, miért nem pályázott újra?
- A fenntartók februárban a tudomásomra hozták, hogy a továbbiakban nem bennem gondolkodnak, így nem láttam értelmét pályázni. Ha az elmúlt öt év nem volt elég meggyőző... A továbbiakban teljesen a színpadi zeneszerzésnek szentelem a napjaimat,  szép munkák várnak rám.
Mégpedig a Thália Színházban,  Marosvásárhelyen,  Újvidéken. 
Egerszegtől sem szakad el teljesen, utódja, a direktori széket átvevő  Pinczés István Jászai- és Ucsimura-díjas rendező ugyancsak tartogat számára feladatot.
- Életem egyik legszebb időszaka volt az elmúlt öt év, sok munkával, élménnyel - mondja. - S az sem utolsó szempont, hogy megtanultam egy szakmát, a színházvezetést...

Szerző: Magyar Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!