Kultúra

2012.04.03. 17:59

Zalai kápolna részére készült a sorozat

Berzy Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás április 5-én, csütörtökön 17 órakor a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában.

Magyar Hajnalka

A művésznő budapesti, ám a tárlat nem nélkülözi a zalai vonatkozásokat - tudtuk meg Nagy Johannától, a Keresztury ÁMK képzőművészeti tárlatokat szervező munkatársától.

A bemutatott anyag egy része ugyanis az újonnan emelt  nemessándorházai Szent Család kápolna számára készült. Mint kiderült, a kápolna ügye körül bábáskodók Berzy Katalint kérték fel, hogy fogalmazza kerámiába a keresztút állomásait, örökítse meg a stációkat, amelyek a kápolna fülkéit díszítik majd. Az elkészült munkák most kerülnek első alkalommal közönség elé, a Gönczi Galéria első termében.


Berzy Katalin az Iparművészeti Főiskola porcelántervező szakán végzett, mesterei között említi egyebek között Schrammel Imrét és a nagykanizsai kötődésú Rétfalvi Sándort. Életművének jellegzetes fejezetét adják a félporcelán masszából kézzel mintázott, rakuzott, a valóság illúzióját keltő régi használati tárgyak (porszívó, kávéfőző), amelyekből ugyancsak ízelítőt nyújt a csütörtökön nyíló tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!