Kultúra

2012.04.17. 10:43

Porcelán kincsek érkeznek Zalakarosra

Zalakaros – Júliusban már biztosan látható lesz a fürdővárosban is a Ca Mau – Egy hajótörés porcelánjai című vándorkiállítás, melyet nemrég mutattak be Budapesten – tudtuk meg Szabóné dr. Csányi Mariann önkormányzati szakreferenstől.

Steyer Edina

Az egzotikus porcelánokkal megrakott kínai kereskedőhajó az 1720-as években gyulladt ki, majd süllyedt el a dél-kínaitengeren, a dél-vietnami Ca Maunál. A sokáig elveszettnek hitt vitorlást helyi gyöngyhalászok találták meg 1998-ban, majd egy vietnami régészcsoport felszínre hozta a közel 130 ezer darabos rakományt. A tudományos feldolgozást követően a műkincsek egy része a vietnami főváros, Hanoi történeti múzeumába került, a további tárgyakat elárverezték.


A fővárosban megnyílt tárlat darabjai Zelnik István műgyűjtő tulajdonában vannak. Választása több magyarországi fürdőváros közül esett Zalakarosra. Tervei szerint ezután Zágrábba, Krakkóba, Monacóba, Párizsba és Dubaiba is szeretné elvinni a kincseket. A gyűjteményben láthatók például ecsettartók, kanalak, ólommázas edények, vázák, korallokkal benőtt csészék.

Szabóné dr. Csányi Mariann elmondta: a júliusi város napi rendezvényekre látogatók már láthatják a kiállítást a gyógyfürdő Dísz tér felőli épületében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!