Kultúra

2012.04.24. 06:15

Hevesi Sándor Színház - Alföldi Róbert Zalaegerszegen rendez

Az állatok farsangja című interaktív mesebaletté lesz az idei utolsó bemutató, de nemcsak a lassan magunk mögött hagyott évadról, hanem a következő szezonról is szó esett a Hevesi Sándor Színház sajtótájékoztatóján.

Péter Gyöngyi

A 2011-2012-es évad értékelése kapcsán elhangzott, mind a hat nagyszínpadi bemutató kuriózum volt a maga nemében: sok más mellett kortárs szerző balmorálja (Szigliget), új fordítás alapján színre vitt musical (Footloose), több, mint hetven előadót színpadra szólító zenés előadás (Légy jó mindhalálig!) is született a szezonban, hosszú idő után visszatért Zalaegerszegre Csiszár Imre rendező (Vízkereszt, vagy bánom is én), nívós bulvár (Mennyből a hulla) is helyet kapott a kínálatban, ahogy egy kiveszőben lévő, békés, emberi kapcsolatokat bemutató színházi műfaj (Illatszertár). Zenés-verses minekmondják (Túl a Maszat-hegyen) szintén szerepelt a repertorában, volt darabtemetés (Portugál), útnak indult a Lakásszínház elnevezésű, és folytatódott a Tantermi deszka című beavató színházi program. Ismét birtokba vették a középiskolások a színpadot az Ádámok és Évák című előadással. Jótékonysági gáláknak, önálló esteknek is helyet adott a színház.

A 2012-2013-as évadban megalapításának 30. évfordulóját ünnepli a színház. A jubileumi évad első bemutatóját szeptember végén tartják, Egressy Zoltán Fafeye, a tengerész című zenés játékát Naszlady Éva rendezi. Az első felnőtteknek szóló produkció október 12-én lesz: G. E. Lessing Bölcs Náthán című drámai költeményét - melyet korábban Ruszt József rendezett - Csiszár Imre viszi színre. A díszbemutató kapcsán szeretnék bővíteni a nézőtéri előtérben helyet kapott Ruszt-kiállítást is: egy mellszobor leleplezésével tennék emlékezetessé a pillanatot, ennek elkészítésére Béres Jánost kérték fel.

A Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékot a Hevesi-színház és a Kvártélyház közös produkciójaként láthatja a közönség, ezt Besenczi Árpád rendezi, a La Mancha lovagja című musicalt Pinczés István állítja színpadra: mindkét darab szerepelt már évekkel ezelőtt a Hevesi-színház műsorán; miként a Figaro házassága című vígjáték is, melyet majd Alföldi Róbert visz színre. Ez utóbbi produkcióhoz hasonlóan az évad második felében kerül a nézők elé Méhes László rendezésében a Made in Hungária című musical, a tervek szerint néhány dal erejéig Fenyő Miklós maga is fellép a premieren. Molnár Ferenc A doktor úr című bohózatával zárul a szezon, ez Lendvai Zoltán irányításával kerül színre.

A stúdióelőadások között a Színésznők című színmű, Az üveganya című tragikomikus játék - ez ősbemutató lesz - és a mady.baby.edu című darab szerepel. Utóbbinak előprogramja is lesz a Tantermi deszka programja keretében Helló külföld! Itt vagyok! címmel.

Műsoron marad Spiró György Prah című műve, az először május 29-én színre kerülő interaktív mese, Az állatok farsangja, valamint a diákoknak szóló Csak Rómeó és Júlia... és a Völgyhíd című előadással egybekötött beavató program. Idén már csak egy bemutató lesz:

 A 2011-2012-es évad ugyan tart még, de a szezon zárultával 235 előadást tudhat majd maga mögött a társulat. Több mint 70 ezren látták, látják előadásaikat és ezúttal 9530 bérletest számlálhattak. A központi támogatás a nézőszámnak köszönhetően 12 millió forinttal volt több mint tavaly. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!