Kultúra

2012.02.29. 16:48

Németh János kerámiái Karintiába utaznak

Március 7-én, szerdán 18 órakor nagyszabású tárlat nyílik Németh János keramikusművész alkotásaiból Klagenfurtban, az Alpok-Adria Galériában.

Magyar Hajnalka

A vendégtárlat ötlete még két évvel ezelőtt, Németh János Munkácsy-díjas érdemes művész állandó kiállítása megnyitásakor merült fel. Az avatón részt vett ugyanis Albert Gunzer, a megyeszékhely ausztriai testvérvárosának alpolgármestere, s igencsak megragadta „a göcseji anyag mesterének” forma- és gondolatvilága. A szimpátiából meghívás lett. A Klagenfurt központjában található kiállítóhely programja azonban olyanyira „betáblázott”, hogy csak most jött el a megvalósítás ideje. Németh János 41 szoborral és domborművel, továbbá 15–20 nagyméretű fotóval készül a bemutatkozásra, utóbbiak köztéri alkotásait, murális munkáit jelenítik meg. A kerámiaszobrok egy része az állandó kiállítás anyagából látogat Karintiába, de a helyük nem marad üresen, pótlásukról a raktárból gondoskodnak.


Az alkotót és a műveket többen elkísérik Zalaegerszegről. Részt vesz a programon Gyutai Csaba polgármester is, aki szerdán délután találkozik Christian Scheiderrel, a vendéglátó város vezetőjével, hogy szót váltsanak a testvérvárosi együttműködés jövőbeni lehetőségeiről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!