Kultúra

2012.02.02. 16:35

Milyen legyen a Falumúzeum jövője?

A Falumúzeum ügye szűkebb pátriánkban a futballéhoz hasonlatos. Szinte mindenki magáénak érzi, mindenkinek köze van hozzá.

Magyar Hajnalka

Az üdvözlendő érzelmi kötődés különösen felizzik, ha kellő fuvallatok élesztik a parazsat. Ez történt most:  a Göcseji Múzeum civil fórumot hirdetett, mert az eddiginél szélesebb társadalmi megalapozottságra szeretné építeni a Skanzen jövőbeni arculatát. 
A minap lezajlott fórumra szép számmal gyűltek a megszólított egyesületek, alapítványok, civilek, s ötleteknek sem voltak híján. Bevezetésként Kaján Imre megyei múzeumigazgató szólt fejlesztési terveikről, amelyek fő csapásiránya: a portákon legyen élet, a múzeum váljék oktatási, közösségi, társasági színtérré. Forogjon újra a vízimalom kereke, őröljenek benne búzát, préseljenek tökmagolajat, süljön pogácsa, nyíljon biopiac, kertészeti vásár...

A hétvégéket ugyancsak mozgalmasabbá tennék, ennek jegyében a múzeumok éjszakáján már a Skanzen is programot kínál, június elején pedig megrendeznék a Mura-menti országok gyermekolimpiáját, népi játék tematikával. A látogatóbarát szolgáltatások között mobiltelefonon lehallgatható többnyelvű ismertetőt is terveznek. Mivel pénz mindehhez nem igazán áll rendelkezésre, nagyban számítanak az önkéntesekre, mely szerepkörben a Zalai Falvakért Egyesület már eddig is kitüntette magát.

Számosan hozzászóltak, Bíró László, a zalaegerszegi idősügyi tanács elnöke például Loire vidéki tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. A hasonló francia falumúzeumokban bevett szokás, hogy a portákat civil szervezeteknek, iskoláknak adják ki, amelyek gondoskodnak a folyamatos programokról.

Lovass Tibor, a Nyugati Régió Kommunikációs Egyesület elnöke szlovén, zalai, stb. lakodalmas programokkal színesítené a hétvégéket, továbbá a népi babonák éjszakai megjelenítésében is nagy fantáziát látna. Mindezen túl felvetette, hasznos volna klaszterbe szervezni a régió falumúzeumait.

Fehér Lászlóné, a népfőiskolai egyesület titkára a zalai népművészeti tárgyak árusítását szorgalmazta, s felvetette, hogy a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottai igen hasznos segítséget jelenthetnének a falumúzeum rendben tartásában. Több évre visszanyúló tapasztalatok állnak már rendelkezésre a fogvatartottak külső munkavégzéséről, s a visszajelzések pozitívak. A felvetést a megyeszékhelyi önkormányzatot képviselő Szemes Péter a hivatal terveivel egybecsengő ötletként értékelte, s szólt a város pártoló szerepvállalásáról is, ami tavaly több százezer forint támogatásban realizálódott.

Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára azt javasolta, gyümölcsoltó boldogasszony napja alkalmából szervezzenek nyilvános, ismeretterjesztő rendezvényt, bemutatva a gyümölcsfák szakszerű metszését. A programhoz szeretnék megnyerni Kovács Gyula segítő közreműködését, aki őshonos magyar gyümölcsfajták mentésében szerzett már jelentős érdemeket. A felvetés olyannyira tetszést aratott, hogy a tervek szerint március 25-én sort is kerítenek a programra.


Többen felemlítették a falumúzeum körüli forgalmi rend régi anomáliáit, a műanyag rendezvénysátor tájidegen voltát, a pihenőhelyek hiányát, továbbá újból felmerült, hogy a malom szomszédságában  jó helye volna Németh János Négy évszak című kerámia reliefjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!