Kultúra

2012.01.22. 10:00

''Szeretek ötletelni'': Monostori János zenét szerez, billentyűzik, követ farag

Nevével képzőművészeti kiállításon, színházi előadás kapcsán és zenei formációk tagjaként egyaránt találkozhatunk. Zalaegerszegi, de jelenleg Szombathelyen él, igaz, mostanában hazafelé kacsingat Monostori János.

Péter Gyöngyi

Kisgyermekkora óta billentyűzik, mint fogalmaz, több-kevesebb sikerrel. A képzőművészet később kapott helyet Monostori János életében.

- Zenélek, követ faragok és gravírozom - érkezett a válasz a mindennapjait firtató kérdésre. - Tíz év "multi" után váltottam, most indítgatom a vállalkozásomat, próbálom megvalósítani régi terveimet és igyekszem minél több időt tölteni a kislányommal és a feleségemmel.

Meséli, több meghatározó zenei élménye volt a Depeche Mode-tól a rock-on, az elektronikus zenén át a jazz-ig:


- Az útkeresés a mai napig tart. A zenében az a jó, ha jó, stílustól függetlenül - fogalmaz. - Pár évesen már prüntyögtem egy Pille típusú, orosz gyártmányú monofónikus szintetizátoron, 10 éves koromtól jártam Lakatos Sándorhoz, nála néhány évig zongorát és elméletet tanultam. Ez idő tájt kaptam egy pianínót. Később Orbán Sándor Hota terelgetett a szintetizátorok felé, sokat segített kezdő zenekarunknak. Nem jártam zeneiskolába, sajnos nem vagyok "kottabajnok", sokszor érzem is a zenei előképzettség hiányát. Hallás után játszom. Most tanulgatom a magam módján az összhangzattant.

Jelenleg két formáció tagja. Az Intermezzo Latin Club zenekarban 2008, a backLINE nevű csapatban 2009 óta billentyűzik. Előbbivel könnyed, latinos lüktetésű, modern popot játsszanak önálló koncertjeik mellett fesztiválokon, táncos rendezvényeken, zenei klubokban, pubokban. Várhatóan ez év végére elkészül saját lemezük. A backLINE gitáros barátja, Tóth Balázs 8 tagú zenekara, az ő  dalai elkészítésére szerveződött, sajátos dallamos rockmuzsikát képvisel. Tavaly nyáron készült el albumuk, a csapat egyelőre bemutatkozási lehetőségeket keres.


Az Intermezzo Latin Club az Egerszeg Fesztiválon



- Emellett 1999-ben kezdtem egy önálló projektet Lysis néven, ebben vendégekkel valósítottam meg zenei ötleteimet: 2000-ben rögzítettünk egy anyagot a Hevesi-színház stúdiójában Periodus címmel. Ez amolyan világzeneszerű háttérmuzsika. A Lysis azóta valahogy háttérbe szorult. Az ötleteket persze félretettem, gyűjtögettem, szeretnék készíteni újabb lemezt: a zenészek adottak, "csak" egyeztetni kellene... Az egyik új, Drum and Jazz című dallal beneveztem egy elektronikus zenei versenyre, amit megnyertem.
 
Bár egyre kevesebbet, de vendéglátózik is, ha hívják. Nem a kedvence, de hátulütői mellett azért van előnye is e műfajnak: ad némi rutint az embernek.

- Vagy legalábbis ezzel vigasztalom magam... - teszi hozzá.


- Színházi előadáshoz is szerzett zenét. Hogy került a teátrum közelébe?

- A Lysis révén. Köves Marcell hangmérnök barátom mutatta az anyagot Tompagábor Kornélnak. Tetszett neki, így az általa rendezett Harisnyás Pippi című előadásban közreműködhettem zeneszerzőként. Jól sikerült, ezt követően még két mesemusicalhez komponáltam zenét, az Óz a nagy varázsló és a Kutyánszky Kázmér, a versíró kutya címűhöz. Remek színészekkel dolgoztam együtt, Gáborral pedig azóta is jó barátságban vagyunk.

- A zeneszerzés mikor lett része az életének?

- A korábbi zenekarokban több saját dalt írtam, ezeket együtt csiszolgattuk a társakkal. Az Intermezzoban ugyanez a helyzet. Szeretek ötletelni. A közelmúltban egy regény zenei aláfestésével bíztak meg, egy szürreális meséhez illő dallamvilágot kellett kitalálnom. Izgalmas munka volt, korlátok nélkül. Egy évig dolgoztam rajta, nemrégiben kaptam meg a kiadott CD-t, ami hamarosan a boltokba kerül.


A backLINE együttes Az a nő című száma



- A képzőművészet mióta játszik szerepet az életében?

- Rövid ideig díszletfestőként dolgoztam a Hevesi-színház műhelyében, ott barátkoztam össze Cseh Róberttel, akivel 1998-ban volt két közös kiállításunk: a teátrumban és Zalalövőn.  Azt hiszem ezzel kezdődött amatőr pályafutásom. Főállásom miatt aztán hosszú ideig nem foglalkoztam a dologgal. 2008-ban a barátaim unszolására készítettem néhány munkát a XX. Amatőr Artium Országos Képző- és Iparművészeti tárlatra és egyet bezsűriztek a zalai kiállításra. Ezután kisebb közös tárlatokon vettem részt. A tavalyi Amatőr Artiumra is bekerült egy munkám. Ez jó érzés, bár ettől még nem vagyok művész, csak lelkes amatőr. Nem tanultam művészettörténetet, grafikát, anatómiát és rajzban sem vagyok kimagasló tehetség. Talán emiatt érzem úgy, hogy a "művészközeg" idegen nekem, autodidaktának. Azzal gazdálkodom, ami Szényi Zoltán tanóráin ragadt rám általános iskolában. Ötleteim, elképzeléseim vannak és, ha munka mellett belefér, szívesen bíbelődöm az elkészítésükkel. Ha a néző is lát bennük valamit, akkor megérte. Van két képzőművész barátom, Koller László és Gacsal Gábor: adok a véleményükre. Azt mondták: "Csináld Jani, jók".



Monostori János először a PHT (PéntekTizenHárom) nevű zenekarban játszott, az 1990-es évek elején Szász Palival és Hári Tamás Cucu-val alakították. New wave csapat volt saját zenével, egy demokazettáig és a zalaegerszegiek mellett egy győri fellépésig jutottak. Neve kapcsolódik a Rewans, a Lorenzo, a Midnight Mood, illetve Én és a Többiek nevű együtteshez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!