Kultúra

2011.12.06. 16:47

Csutorafűrész, Félrecsupor és Fűzfánfütyülő egy kötetben

Könyv készült abból a néprajzi kiállítássorozatból, amivel közel tíz éve fáradozik a letűnt paraszti életmód, a hagyományok, az elfeledett mesterségek megőrzésén, felelevenítésén a Török házaspár.

Magyar Hajnalka

Az elmúlt évtizedben számos zalai településre jutott el tematikus kiállítássorozatuk, ami több mint negyedszázados gyűjtőmunkájuk eredményeiből táplálkozott. E tárlatoknak köszönhetően több ezer iskolás és egyéb érdeklődő csodálkozhatott rá például egy füstöskonyha berendezésére, netán egy cipész, kőfaragó, gelencsér, kötélverő, kádár szerszámaira. Elsősorban az iskolák, a pedagógusok visszajelzései - miszerint jó volna a látottaknak legalább egy részét hazavinni - késztették a házaspárt arra, hogy albumba rendezze a kiállítások fő vonulatait reprezentáló képanyagot.


- A hon- és népismereti órák, foglalkozások szemléltető segédanyagaként is haszonnal forgatható a kiadvány, hiszen alapvetően képekből áll, csak a legszükségesebb magyarázó szöveggel kiegészítve - utal a felnövekvő generáció ismereteinek bővítésére a szerkesztő, Török Károlyné Miszori Marianna.

A színes, képes album három tematikus kiállításból merít. Ezek a népi mesterségeket bemutató "Csutora, fűrész, megvan az egész" című, a füstöskonyhás házbelsőt megelevenítő "Félre csupor, hagy férjen a fazék is!", valamint a kendermag útját a kész vászonig végigkísérő "Fűzfán fütyülő rézangyal". E három téma az Őrségben, Göcsejben és a Muravidéken gyűjtött emlékek által bontakozik elénk, felmutatva a 19. és a 20 század paraszti kultúráját.

- A kötet címe az ifjú célközönséghez illően játékos - folytatja Miszori Marianna. - A kiállításokhoz magyar szólásokat kölcsönöztünk címnek, a kötethez pedig ezek megszemélyesített változatát használtuk, így született a "Csutorafűrész, Félrecsupor és Fűzfánfütyülő" cím.

A mintegy nyolcvan oldalas összegző könyvet, amelyben mintegy másfél száz fotó látható, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény adta ki, a Zala Megyei Közgyűlés hathatós támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!