Kultúra

2011.10.20. 14:21

Katasztrófák nyomában

Újratervezés, katasztrófák utáni újjáépítések Magyarországon és a nagyvilágban - e címmel állított össze vándorkiállítást a Makovecz Imre által alapított Kós Károly Egyesülés, valamint az égisze alatt működő Vándoriskola. A 60 tablóból álló szabadtéri bemutató e napokban az egerszegi Dísz téren látható.

Magyar Hajnalka

 - Köztudott, hogy a közelmúltban elhunyt Makovecz Imre erősen kötődött Zalához, s neki is igen sok tisztelője akad e tájon. Emiatt is fontosnak tartottam, hogy a kollekciót a zalai megyeszékhelyen is bemutassuk - mondja Fülöp Tibor zalaegerszegi származású építész, a Kós Károly Egyesülés tagja, aki Turi Attila vezető tervező munkatársaként maga is részt vett a devecseri lakópark építészeti munkálataiban.

A kiállítás ötlete a tavalyi vörösiszap katasztrófát követő újjáépítés nyomán szökkent szárba, annál is inkább, mivel a tervező cég, valamint a helyszíni munkálatokban részt vevő Vándoriskola már a 2001-es beregi, s a tavalyi borsodi árvíz nyomán is szerzett hasonló tapasztalatokat. (A Vándoriskola 3,5 éves posztgraduális képzés, az  építészmérnökök a Kós Károly Egyesülés több tucatnyi tagirodájánál csiszolják tudásukat, félévente munkahelyet váltva.)
A három hazai katasztrófa tanulságait külföldi példák egészítik ki, képet adva arról, a hogy a különböző kultúrák miként reagálnak a hasonló helyzetekre. Sajnálatos aktualitással szolgál a tavaszi japán cunami, a Katrina hurrikán, vagy az olaszországi Stava völgy-beli iszapömlés, ahol a fluorit bánya salaktározói omlottak össze, elöntve a közeli falucskát. Az eset 268 emberéletet követelt 1985-ben. A tablók elénk tárják mindezen természeti és ipari katasztrófák képeit, valamint az újjáépítés folyamatát, eredményét.

 - A fotók szembesítenek bennünket a drámai történésekkel, ám nem ölelik fel a munka emberi, szociológiai vetületeit - folytatja Fülöp Tibor.   - A Vándoriskola építészei ugyanis mindhárom hazai helyszínen  felvették  a személyes kontaktust a katasztrófa miatt nincstelenné vált emberekkel, s vállalták a művezetést. Jelenlétük azt is lehetővé tette, hogy az egyéni igényekhez igazítsák a Kós Károly Egyesülés által készített ajánlati terveket. E  munkában talán  a tervezés volt a könnyebb,   nehezebb volt   szembenézni a hontalanul bolyongó emberekkel, s élhető életet ígérni nekik új házaikban.
A kolontári, devecseri tragédiánál szerencsére sikerült elkerülni az olasz iszapömlésnél alkalmazott rossz gyakorlatot. Ott ugyanis mintegy tíz évig húzódott a katasztrófát követő pereskedés, s mindaddig a helyreállítás sem kezdődött meg. Utána már hiába ítéltek meg jelentős kártérítéseket, szinte senki nem akart a katasztrófa helyszínén élni, építkezni, ami felborította a térség demográfiai, szociológiai egyensúlyát. Evvel szemben nálunk mindössze kilenc hónap telt el a kárfelmérés és a 110 új ház átadása között.

A külföldi ötletek között bukkan fel egy találmány, a szupervályog. A technológia a NASA érdeklődését is felkeltette olcsó, gyors és széleskörű felhasználhatósága miatt. A helyben, nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagból megvalósítható épületek kivitelezése hazánkban is szerepet kaphat a tervezett közmunka programokban  sok, alacsonyabb szakképzettséggel bíró ember munkálkodhatna, gyakorlatilag gépesítés nélkül. A technológia lényege: a mésszel vagy cementtel stabilizált helyi földkeveréket hosszú tömlőkbe töltik, és ívelt vagy egyenes falakat, boltozatokat, kupolákat formálnak belőle.

A kiállítás három hónapja járja az országot, a budapesti helyszínek mellett eljutott egyebek közt Ópusztaszerre, Pécsre  és Devecserre is. Eddig mintegy 50 ezren látták.  Az állványok sora a közelmúltban eggyel bővült. Ezen helyezték el a szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre utolsó munkáját, a devecseri lakópark központjába szánt újjászületés kápolna tervét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!