Kultúra

2011.09.28. 13:18

A lehetőségek országa, polgárosodás a 19. századi Magyarországon

Pénteken 16.30-kor nyílik meg a Göcseji Múzeumban A lehetőségek országa, polgárosodás a 19. századi Magyarországon című kiállítás, amely hat dinasztikus történet tükrében idézi e felemelő század szellemét.

Magyar Hajnalka


A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége (MMISZ) által szervezett,  hét városban közönség elé kerülő  vándorkiállítás különböző eredetű családok történetével, a hozzájuk kapcsolódó alkotások, ipari produktumok bemutatásával idézi meg hazánk történetének fényes, befogadó korszakát, a polgárosodás időszakát.

 A kiállításban szerepel egyebek között Fischer Mór,  a herendi porcelán manufaktúra felvirágoztatója;  Ganz Ábrahám, a magyar ipar úttörője; Korányi Frigyes és Sándor, az orvostudomány megteremtői; Bihari József és Rózsavölgyi Márk, a nemzeti zene jelesei; a Sina család, az aranyember történetének ihletője, s Barabás Miklós, Borsos József, Jókai Mór  életében a korabeli művészsorsokra láthatunk példát.

 

Mindezt a Göcseji Múzeum és a Thúry György Múzeum gyűjteményéből válogatott tárgyak dúsítják, ugyanis a vándorló törzsanyagot minden városban helyi anyaggal  egészítik  ki. Zalában olyan családokat  választottak, amelyek külföldről Magyarországra vándorolva, s itt letelepedve  az egész térség életére   ható karriert futottak be.   Az építész Morandini családról, valamint a kereskedőből  gépgyárossá vált  Weiser famíliáról van szó. Az előbbiek számos elegáns épülettel járultak hozzá egyebek között Zalaegerszeg arculatához, utóbbiak pedig  a 19. század végén vasgyárat nyitva Nagykanizsán a térség ipari fejlődését segítették elő.   Vaskereskedést is fenntartottak, s  a kiállításban látható  is néhány tárgy   ennek fennmaradt kínálatából. A    Morandini Tamás míves rajzait tartalmazó albumból ugyancsak  látható egy restaurált lap.

A tárlat azonos külsőségekkel jelenik meg minden helyszínen, így a Göcseji Múzeum falait is átfestették bordóra, s a sötét felületen fehéren világítanak a jeles  személyiségek aláírásai.  A kiállítást interaktív elemek teszik élményszerűvé, például találkozhatunk  beszélő vitrinnel,  három dimenzióban látható, forgó tárgyakkal,   képernyőn lapozható katalógussal,  interaktív padlóval is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!