Kultúra

2011.08.02. 15:21

Szentkuthyra emlékeznek a Jelenkor című folyóiratban

A Dunántúl egyik legerősebb szellemi-irodalmi műhelyének tekinthető Jelenkor folyóirat összevont nyári száma igazi irodalomtörténeti csemegével szolgál a rajongóknak.

Arany Horváth Zsuzsa

Szentkuthy Miklósra (eredetileg Pfisterer Miklós 19081988), magyar író, esszéíró, műfordító, a magyar regényirodalom nagy megújítóinak egyikére emlékezik a pécsi Jelenkor szerkesztőségünkhöz is eljuttatott július-augusztusi száma. Szentkuthy életművét főleg a Prae című regénye nyomán James Joyce-éval és Marcel Proustéval tekintik rokonnak. A baranyai irodalmi és művészeti folyóiratban található írás épp egy James Joyce-szal kapcsolatos Szentkuthy-írást közöl, melyben a mester a nagy ír-angol író életművét elemző lehetséges egyetemi szeminárium programját adja meg. A magyar író ezt az előadást 1983 novemberében tartotta meg az ELTE-n, ma a Szentkuthy alapítvány hangtárában található. A dokumentum elé Szolláth Dávid írt bevezetőt, indoklást adva a két forrás közlésére. Ugyanis a Jelenkorban Különös véletlen címmel olvasható egy 1973-as, Bartos Tibor által készített Szentkuthy-interjú is. (Az interjú szerzője, aki egyben jelentős műfordítói életművet hagyott maga után, tavaly hunyt el.) Mindezt Filip Sikorski (32) lengyel irodalomtörténész tanulmánya egészíti ki, mely a Prae keletkezéstörténetével foglalkozik.

A pécsi folyóirat gazdag tartalmai közül kiemelendő még Földényi F. László írása, mely a kortárs hazai múzeumok aktuális gondjait taglalja, feltéve a kérdést, egyáltalán, mi is volna a teendő nálunk a múzeumokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!