Kultúra

2011.08.02. 15:15

A Fáma Háza: a letenyei hagyományőrzők tervei

Turisztikai vonzerőnek szánva, nyertes Leader pályázatának köszönhetően alakítja ki a Fáma Háza nevű hagyományok házát a Letenyéért Közéleti Egyesület (LKE).

Kelemen Valéria

A lokálpatrióta letenyei közösség a 2002-es megalakulásától nagy hangsúlyt fordít a hagyományápolásra, s a helyi tradíciók bemutatását célzó terv is már 2005-ben megfogalmazódott a tagokban. 

- A megvalósítás akkor kapott zöld utat, amikor az LKE céljait támogató Bagladi Ferencné felajánlotta használatra a tulajdonában lévő ingatlant, s az egyesület pályázata is eredményt hozott - mondta Ráczné Lánczok Zsuzsanna elnök, akitől hallhattuk: az ingatlanon folyik a pályázati forrásból megújuló főépület kivitelezése, s azzal párhuzamosan zajlik a közösség szorgos önkéntes munkája, hogy a melléképületek is megszépüljenek, új funkciót kapjanak.

A hagyományápolás terén is jelentős sikereket elért egyesület a Népművészet Mestere címmel kitüntetett néhai Keszei Ferencné munkásságának megőrzése, s az értékekek továbbörökítése céljából emlékszobát alakít ki, ahol mindenki Irmus nénijének személyes tárgyai mellett a féltve őrzött kétkezi munkái is megcsodálhatók lesznek a család jóvoltából. Hagyatékának egy részét az LKE 2008 óta őrzi, remélve, hogy közkinccsé tehetik. Szeretnék, ha a letenyei hímzésminták országosan ismertté válnának, s a helyi viseleteket, népi használati eszközöket,  tárgyakat is gyűjtik.

A várhatóan szeptemberi megnyitót követően helyi népi ételek kóstoltatásával is kedveskednek a Fáma Háza üzemeltetői, ezért kérik a letenyeieket: a régi étkek leírását juttassák el az egyesülethez, hogy bekerülhessenek a helyi receptes könyvbe, továbbá a népi viseletek, textilek, tárgyak és eszközök felajánlását is várják.


Kapcsolódó cikkünk: 
Hagyományok háza: készülődés Letenyén



A Letenyéért Közéleti Egyesület a Zalai Hírlap online felületén: 

Fánkfesztivál: a legszebb stand a Letenyéért Közéleti Egyesületé 

A város jelképe: tavaly az év hazai fája lett a letenyei platán 

Parkosítás a letenyei kastélyparkban önkéntes munkával 

Letenyei önkéntesek is részt vettek az országos szemétgyűjtési akcióban 

Európai harmadik hely: Brüsszelben díjazták a letenyei platánt 

Táskavarrás Letenyén (fotókkal) 

Jótékonysággal: a városlakókért munkálkodó csapat 

Szép Zalában születtem... 

Kettős ünnep volt a Letenyéért Közéleti Egyesületnél




Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!