Kultúra

2011.07.05. 08:38

Anyagi gondokkal küzd a Deák-kúria és múzeum

Hét évvel ezelőtt, a 200. születési évfordulóra nagy odafigyeléssel, felkészültséggel rendezték be nemzeti emlékhellyé és múzeummá Deák Ferenc kehidai kúriáját. Ma a villanyszámlát is alig tudják fizetni.

Arany Horváth Zsuzsa


- Hívjanak, keressenek, ha tudok, segítek, aláírást is gyűjthetünk, talán még a házelnököt, Kövér Lászlót is meg tudjuk nyerni az ügynek - ajánlotta így az újságon keresztül a segítségét a térség országgyűlési képviselője, Vígh László. - Nem ismerem pontosan a problémát, de Deák Ferenc közéleti hagyatéka engem, mint méltatlan utódját is tettekre kell, hogy sarkalljon - tette hozzá, amikor arról beszéltünk, már a kormány előtt fekszik a tervezet, mely a kiemelt történelmi nemzeti emlékhelyekről szól. A listán most kilenc helyszín szerepel.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény szabályozná a helyszínek kezelésének kérdéseit és az emlékhellyé nyilvánítás kritériumait is. A történelmi emlékhely fogalma így szólna: a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, mely jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír, továbbá országos jelentőségű állami megemlékezés színhelye lehet. Az Országgyűlés 2001-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Millenniumi Emlékművet és a Hősök Emlékkövét. A kilences listán most a budai Várnegyed, a pesti Kossuth Lajos tér, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcellája, a debreceni református nagytemplom és kollégium, a mohácsi történelmi emlékhely, az ópusztaszeri történelmi emlékpark, s a székesfehérvári romkert szerepel.

A kehidai kúria sorsát egyengetők közül valószínűleg dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő jutott legmesszebbre, hiszen, megismerve a gondokat, módosító indítvánnyal kéri a kúria felvételét a listára.


- Várom, hogy a kuratórium elnökével együtt, ahogy terveztük, megkeressünk mindenkit, aki előmozdíthatja az ügyet - mondta a képviselő. - A módosító javaslatról viszont valószínűleg már csak ősszel fogunk szavazni.

Deák Ferenc alakját legutóbb a múzeumok éjszakáján idéztük fel. Velünk tartott a Pataky Dóra-Gereben Gábor belsőépítész házaspár. Hét éve ők tervezték meg a kúria múzeumi részének belső tereit, installációit.

- Szomorúan halljuk a híreket. Szép munka volt ez, nekünk nagyon kedves, most is itt vagyunk - mondta Pataky Dóra, hangsúlyozva, a zalai múzeológusok lelkesedése rájuk is átragadt, azóta magukénak érzik a házat.

Reméljük, még sokáig tehetik.


Nem elég szavakban hazafinak lenni 
Ha avató szalagot kell átvágni, mindig sokan tolongnak az olló körül. Szép dolog is, amikor a köz javára létrejön valami, ami gazdagít, őrzi a múltat, erősíti nemzeti identitásunkat. Aztán jönnek a szürke hétköznapok, s elfogy a lelkesedés. Hogyan juthat oda a haza bölcse, Deák Ferenc emlékét őrző, munkásságát bemutató kúria, hogy villanyszámlára se teljen? Hol vannak most azok, akik politikai örököseinek tartják magukat, hogy segítő kezet nyújtanának az üzemeltetőknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!