Kultúra

2011.06.14. 05:39

Üzenetek Európába és vissza

A közelmúltban Lovass Tibort, az egerszegi városi televízió vezetőjét választotta új elnökéül a West-Pannon Audiovizuális Klasztert működtető Nyugati Régió Kommunikációs Közhasznú Egyesület.

Magyar Hajnalka

Öt éve öt nyugat-dunántúli városi televízió kezdeményezésére alakult meg a West-Pannon Audiovizuális Klaszter, hogy közös képviselettel erősítsék egymást és érdekeiket. A győri, szombathelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi televíziók által elindított klaszter mára kinőtte magát, immár 37 tagot számlál Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala területéről. A városi televíziók mellé on-line portálok, kábelszolgáltatók, kisebb helyi tévék csatlakoztak. A szakmai tömörülés immár olyan potenciált képvisel, hogy remélik, siker koronázza pályázatukat, amelynek gyümölcseként létrehoznának egy helyi láncolatot, és sűrűbbre fonhatnák a térség kommunikációs hálóját.


- Nyitottak vagyunk a három megye valamennyi médiuma iránt, s emellett szeretnénk sokkal jobban kiépíteni a határon átnyúló kommunikációs kapcsolatokat - vázolja a közeljövő céljait az új elnök. - Az unióban rengeteg médiaszervezet, -közösség működik, ezek integrált szövetébe szeretnénk mi is beilleszkedni, hogy a turizmus, a gazdaság, a kultúra területén egyaránt működjön az üzenetváltás Európa és a Nyugat-Dunántúl között. Régebben úgy tartották, a média a negyedik hatalmi ág, ma inkább azt mondhatnánk, a kommunikáció első számú stratégiává lépett elő, a gazdasági hatalom fontos alappillére.

Lovass Tibor felveti, kár tagadni, a régió érdekellentéteken alapuló társulás. Mégis egy közösség, amely rákényszerül, hogy a fontos kérdésekben közös nevezőre jusson, hiszen csak így válik látható erővé, tényezővé. A klaszter is ennek erősítésén fáradozna, oly módon, hogy felületet, hátteret ad a közös fellépéshez, a régióban élő, mintegy 800 ezer ember megszólításához.

Mindemellett közvetlenül a média területén is találnának maguknak feladatot, egyebek közt a kommunikáció szakos egyetemi, főiskolai hallgatók képzésének gyakorlati oldalát szeretnék domborítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!