Kultúra

2011.05.13. 17:31

Aprók dala: Szép Zalában születtem

A Baki Faluházat péntek délután kisdiákok csengő hangja töltötte be. Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Aprók dala népdaléneklési versenyt.

Sinkovics Eta

Nyolc községből érkeztek az alsó tagozatos diákok, szám szerint 24-en, hogy összemérjék felkészültségüket kortársaikkal. 1996-ban indult el az Aprók dala népdaléneklési verseny. Akkor a zsűri munkáját Vajda József népzenekutató vezette, aki örömmel karolta fel a kezdeményezést.

– Az ő emlékére a zsűriben helyet foglal Horváth Zoltánné Vajda Eta, Józsi bácsi lánya. Megtiszteltetésnek érezzük, hogy elfogadta a meghívásunkat – mondta Béresné Simon Eszter, a baki iskola tanára, a verseny ötletgazdája.


– Számomra mindig öröm, hogy édesapám szellemi hagyatékát így őrzik az iskolák, és ennyi gyerek szívesen énekel. Köszönet a felkészítő tanároknak, tanítóknak, hogy lehetővé teszik a népdalok továbbélését – reagált a felkérésre hálás szavakkal Horváth Zoltánné.

Horváth Károly népzenetanár a kezdetektől tagja a népdalverseny zsűrijének.
– Fontos, hogy folyamatról, és lévén 15. alkalom, hagyományról beszélhetünk. A felkészítő tanárok valóban kiemelkedő munkát végeznek, nagyon szép dalokat hallottunk a diákoktól. Ezúttal is a legtöbb Józsi bácsi gyűjtéséből hangzott el, amit nagyon jó dolognak tartok, hiszen megtisztelik evvel azt a népzenekutatót, aki a legelejétől felkarolta a programot – vélekedett Horváth Károly.

A résztvevők ezúttal is elénekelték közösen a Szép Zalában születtem kezdetű népdalt... Söjtörről, Pacsáról, Borsfáról, Bocföldéről, Pusztamagyaródról, Tófejről, Salomvárról és a házigazda településről vettek részt a diákok a versenyen.

Első helyezést ért el: 1. o., Cséber Csenge (Salomvár) és Molnár Panna (Pacsa); 2. o., Pálos Nóra (Bak); 3. o., Cséber Fanni (Salomvár); 4. o., Német Regina (Söjtör).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!