Kultúra

2011.05.13. 07:39

40 év van mögöttük

A kiváló szakmai munka mellett a barátság és az összetartás is kellett ahhoz, hogy fennállása 40. évfordulóját is megérje az egyik legismertebb zalai népdalegyüt- tes, a csesztregi pávakör. A jubileum apropóján szombaton tartanak ünnepi műsort.

Gyuricza Ferenc

 - Ez az élet velejárója - mondja Molnár Ferencné, a pávakör szakmai vezetője. - Vannak dolgok, amelyek azonban sosem változnak. Ilyen a népdalok szeretete, amely végigkísérte a fiúkat a négy évtized során, de az állandóságot jelzi az is, hogy a műsorunk nagy részét a mai napig Vajda József és idősb Horváth Károly gyűjtéséből származó zalai dalcsokrok teszik ki, amelyek a kedvenceinknek tekinthetőek, ezért is kerültek fel azok az öt évvel ezelőtt kiadott első CD-re. Emellett egyre gyakrabban tekintünk ki más tájegységekre is, a repertoárt ugyanis folyamatosan meg kell újítanunk.A pávakör tagjai szerint a negyven év arra is kiváló alkalmat ad, hogy egy kicsit visszatekintsenek a múltba. A négy évtized alatt mintegy száz személy fordult meg soraikban, sokan már nem is élnek. Az emlékezés mellett a vidám pillanatokat is felelevenítik, többek közt azt, amikor a gyűrűs mennyasszony visszalépése miatt hoppon maradt társuknak tartottak igencsak jól sikerült búfelejtő estet. Szóba kerül a hortobágyi hídi vásár alkalmával megtartott fellépés is, amiről ketten is lemaradtak, így ők csak a közönség soraiból tapsolhattak társaiknak, de az együttes szakmai vezetője azt sem titkolja, volt olyan alkalom, amikor háromszori sikertelen hangoltatás után szereplés nélkül küldte le az együttest a színpadról. Persze, a négy évtized alatt sikerekből sem volt hiány, rádiós- és televíziós felvételek, a legmagasabb szakmai elismerések, minősítő versenyek kiváló eredményei szerepelnek dicsőséglistájukon. A szinten tartáshoz a heti egy próba elengedhetetlen, de a fellépések száma is közel ennyi, 2009-ben például 53 volt. Emellett rendszeresen közreműködnek egyházi jellegű rendezvényeken is, azokra külön próbálnak.

 

- A sikereink többek között annak is köszönhetőek, hogy mind a három vezetőnk, az alapító Csicsor János, majd Pápai János, illetve Molnár Ferencné is a csapatjátékot tartotta fontosnak - fogalmazta meg Varga Ferenc.

- Mindannyian egy láncszem szerepét töltjük be, így áll össze a csoport, amely a színpadon kívül is rendkívül összetartó. Régóta együtt kirándulunk, közösen ünnepeljük a név- és születésnapokat, s lehetőség szerint a családtagjainkat is bevonjuk ezekbe a programokba, hiszen nekik is nagyon sokat köszönhetünk, a sikereink biztos hátterét adják.


Köszönet az önkormányzatnak
A csesztregi pávakörnekjelenleg tíz tagja van. Az említettek mellett Bagó Zoltán, Kulcsár Gábor, Domonkos László, Kiss Attila, Kovács Kálmán, Bertalan Miklós, Rákos János és Domonkos Tamás. Mindannyian kiváló énekesek, ám mégis az együttes hangzást tartják fontosnak. Molnár Ferencné szerint itt lenne az ideje egy újabb CD kiadásának is, amelyre az együttes készen is áll, ám az anyagiak egyelôre nem teszik lehetôvé. A kultúra támogatására ugyanis egyre kevesebb pénz jut, ám ôk még szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen az önkormányzat a mûködés feltételeit biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!