Kultúra

2011.04.24. 12:25

Tekintélyes Georgikon

A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kara a működésének költségeit csaknem fele részben saját erejéből finanszírozza, így biztosított az oktatás és kutatás fejlesztése. Az anyagiak mellett a rentábilitáshoz tartozik a magas kvalitású oktatói személyzet, az ország gazdasági stratégiájának megfelelő szakirányokban folytatott képzés, s ezek révén a kellő hallgatói létszám. Mindezeket alátámasztó tényeket sorolt dr. Dublecz Károly dékán.

Horányi Árpád

 Az oktatás- és kutatásfejlesztési célú pályázatok tavaly az éves bevételünk 46 százalékát adták – említette a kari vezető. – A létünkben, stabilitásunkban meghatározó, hogy a külső bevételek hosszú távon is stabilan évi 40 százalék felett tarthatók. Így lehet abba az irányba haladni, amit a gazdasági környezet elvár tőlünk.

A karon a képzés 4 szintjén 31 szakirányban folytathatnak tanulmányokat a hallgatók.

- A bőséges választéknak köszönhető a nagy létszámú jelentkezés - folytatta a dékán. - Az adatokból már látszik, hogy a tavalyi felvételi rekord szintjén indulhat a következő tanév is: a karra 1232 fő jelentkezett, közülük 603- an jelölték meg első helyen az intézményünket. Agrárszakon a Dunántúlon piacvezetők vagyunk, országosan is csak Gödöllő előz meg bennünket.

A létszámok a képzési szinteken különböznek.

- A jelentkezők mintegy 55 százaléka az úgynevezett BSC alapszakot célozza, ahol 9 szakirányban folyik képzés, közel 40 százalékuk a felsőfokú szakképzést választja, ezen a szinten 10 szakterület szerepel a kínálatban. A csekély hányad készül a mesterszakra, ahol ugyancsak 10 akkreditált területen van lehetőség a tanulásra, de az igények számával összefüggésben jelenleg csak 6-on folyik az oktatás. A felsőfokú képzésben résztvevők közül sok végzős folytatja a tanulmányait a BSC-n. A mesterszakok iránti alacsony igény annak tulajdonítható, hogy ma még a munkaerőpiac és így a pályára készülő fiatalság sem tesz igazán különbséget a két szint diplomái között. Doktori iskola a mezőgazdáság két nagy ágazatában: a növénytermesztési és kertészeti, valamint az állattenyésztési és agrár környezetgazdálkodási tudományterületen folyik.

A dékán elmondta, a jövő tanévre jelentkezők számára szélesített palettán újólag szerepel a felsőfokú szinten az energetikai mérnökasszisztens, az ökológiai gazdálkodó és a szőlész-borász szak. A turizmus és vendéglátó szakos képzésen belül választható irányként került a kínálati struktúrába az egészségturisztikai, a vendéglátás szervezési és a borturizmusi ág.

- A bolognai rendszerben zajló képzésből 2009-ben kerültek ki először végzősök, elhelyezkedéseikről pontos adataink nincsenek, de az, hogy mesterszakra kevesen jelentkeztek át, egyrészt azt is feltételezheti, hogy megtalálhatták a helyüket a munka világában - jegyezte meg dr. Dublecz Károly.

- Az angol nyelven folyó agrármérnöki és növényorvosi mesterszakon idén először lesznek végzőseink, ők FAO ösztöndíjasok. A doktori iskolát végzetteket a nagyobb agrárvállalkozásokban jelentenek utánpótlást, bár a karunk is számít rájuk mint munkaerőre, de a termelői szféra béreivel nem tudunk konkurálni. Ez szerencsére mégsem mutatja a kar szakmai kvalitásának háttérbe kerülését. A 83 fős oktatói kollektíva 73 százalékának van tudományos fokozata: 13-an professzorok, köztük 6 akadémiai doktor. A docensi létszám 33, az adjunktusi 18, a tanársegédi 13 fő, ugyancsak magas felkészültséggel összesen 6 fő oktat testnevelést illetve idegen nyelvet, 3 tudományos munkatárs dolgozik biotechnológiai kutatási területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!