Kultúra

2011.04.14. 13:08

Tankötelezettség: Zalával példálózott a Jobbik

Felelőtlen az az elképzelés, hogy 16 évre szállítsák le a tankötelezettségi korhatárt. Ezzel a kormány elismeri, hogy az oktatási rendszer nem tud mit kezdeni a magatartászavaros, elsősorban cigány diákokkal - hangzott el a Jobbik sajtótájékoztatóján, ahol a zalai Csapit említették példaként arra, hogy itt az óvodától a szakképzésig foglalkoztatják a döntő részben cigány fiatalokat.

MTI

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón rámutatott: az új közoktatási törvénykoncepció legújabb változatának a 16 éves korhatárra vonatkozó része a kormány korábbi ígéreteivel ellentétes, ezért azt a párt elhibázott lépésnek tartja.
   
Dúró Dóra elképesztőnek nevezte, hogy a kormány egy éven belül a harmadik álláspontot képviseli a tankötelezettség korhatárát illetően. Először, tavaly 17 évre szerették volna csökkenteni, a Szél Kálmán Tervben 15 év szerepelt, míg a legfrissebb, kiszivárgott adatok szerint 16 év lenne a tankötelezettség korhatára - emlékeztetett.
   
Meglátása szerint "nem szabad a társadalomra rászabadítani olyan fiatalokat, akik semmilyen szakmát nem szereztek, mert 16 éves korukig erre esélyük sincsen". Ezzel a munkából élés esélyét gyakorlatilag elvesztik, és a szociális ellátórendszer lesz kénytelen eltartani őket vagy "rosszabb esetben bűnözésből tartják majd el magukat".
   
A Jobbik szerint a 17 éves korhatár lenne az optimális, mert akkor lehetőségük lenne a fiataloknak szakma megszerzésére - hangsúlyozta.
   
A párt álláspontja szerint bentlakásos iskolákban kellene oktatni a hátrányos helyzetű gyermekeket, akik nem tudnak beilleszkedni a diákközösségekbe és akikre "családjuk visszahúzó tényezőként hat".
   
Példaként hozta fel erre a Zala megyei Csapi községet, ahol az óvodától a szakképzésig foglalkoztatják "a döntő részben cigány fiatalokat". Akik Csapiban végeztek, nagy százalékban el tudnak helyezkedni szakmájukban - tette hozzá.
   
A koncepció másik elemét kritizálva Dúró Dóra közölte: hiábavaló a pedagógus életpályamodell kidolgozása és a tanárképzés átalakítása, ha a béremelés elmarad. A hírek szerint idén még szimbolikus fizetésemelés sem lesz, s a 2014-2015-ös tanév előtt a tanárok nem számíthatnak semmilyen komolyabb béremelésre - hívta fel a figyelmet.
   
Az MTI idevonatkozó kérdésére a szóvivő elmondta: számos felesleges kiadás terheli a költségvetést, egyebek mellett a Terrorelhárító Központ létrehozása vagy jó néhány civil szervezet támogatása. Ezeket az összegeket meglátása szerint meg kell tőlük vonni, amivel lehetővé válna a következő tanévben egy néhány százalékos, a későbbiekben pedig egy nagyobb mértékű béremelés.
   
Dúró Dóra utalt arra, hogy pártjuk a közoktatás ingyenes tankönyvellátását szorgalmazza, noha a koncepció legfrissebb változata szerint az ingyenesség csak olyan családoknak járna, "ahol a szülők nem dolgoznak, a gyermekek halmozottan hátrányos helyzetűek", s ez "nagyrészt a cigány családok gyerekeit hozza előnybe".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!