Kultúra

2011.04.15. 06:15

Milyen út vitt a kúriáktól a kockaházakig?

Múltunk közös értékei címmel a Szlovénia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében megrendezett néprajzi-építészeti kutatótábor nyilvános beszámolója zajlott csütörtökön a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban.

Magyar Hajnalka

Tavaly augusztusban mintegy ötven néprajz, illetve urbanisztika szakos egyetemi hallgató járta Baglad, Csesztreg, Dobronak, Nemesnép, Resznek és Szentgyörgyvölgy házait, s végzett építészeti felméréseket, készített interjúkat az ott élőkkel, hogy feltérképezze a 20. század első felében lezajlott életmódbeli változások velejét. A hatalmas gyűjtőmunka jelentős értékekkel gazdagítja a Göcseji Múzeum adattárát, a belőlük levonható következtetések és elemzések pedig kétnyelvű kötetben látnak napvilágot jövő nyáron.

A jelentős uniós támogatással lezajlott néprajzi kutatótábor eredményeit tegnap Kovács Zsuzsa etnográfus, a tábor szervezője, Agg Ferenc építész, a felmérések szaktanácsadója, valamint Bali János, az ELTE néprajzi tanszékének adjunktusa foglalta össze. Mellettük két, a tábor munkájában részt vett hallgató is felidézte élményeit a budapesti és helyi szakemberekből, továbbá az érintett települések képviselőiből álló publikum előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!