Kultúra

2011.03.15. 18:40

Médiatörvény: több tízezren tüntettek a sajtószabadságért

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kedden több tízezren demonstráltak a médiatörvény ellen. A tüntetés főszervezője szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb civil tüntetés volt az, amelyet a Facebookon szerveztek a szólásszabadságért

MTI

Vámos Anna a követeléseiket ismertetve elmondta: nem elégszenek meg a médiatörvény módosításával, véleményük szerint a jogszabály továbbra sem felel meg az európai normáknak, ezért annak - szakmai és jogvédő szervezetek bevonásával történő - átdolgozását sürgetik. A médiatanácsról úgy vélekedett: a testület önkényesen szabhat ki büntetéseket, ami öncenzúrához vezet, és így végső soron azt veszélyezteti, hogy az állampolgárok felelős döntést hozzanak az ország ügyeiről.


A tüntetésen az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek teréig ért a tömeg, a sűrű sorokban álló emberek az út teljes szélességében kitöltötték a teret. Sokan táblákkal tiltakoztak az új médiaszabályozás ellen, közülük több a leragasztott szájú Petőfi Sándort ábrázolta. A rendőrség közlése szerint rendbontás nem volt.
   
A felszólalók nemcsak a médiatörvényt, hanem az alkotmányozási folyamatot is élesen bírálták. Kulka János színész - aki Csákányi Eszter színművésszel együtt a rendezvény moderátora volt - azt mondta: az elmúlt hónapokban tapasztalt méretű támadás a köztársaság intézményrendszere ellen az utóbbi húsz évben nem volt.


    Schilling Árpád rendező kifejtette: az a politika, amely nagyobb hangsúlyt fektet a tiltásra, mint az ösztönzésre, szükségképpen növeli a polgárok szabadságvágyát, ahol pedig a szabadság iránti vágy növekszik a munkakedv helyett, ott csődbe megy a rendszer. Sürgette, hogy a törvényalkotásba olyan szakmai és civil szervezeteket vonjanak be, amelyek véleménye eltér a kormányétól.
   
Lángh Júlia újságíró a Heves megyei Gyöngyöspatán történtekre utalva tűrhetetlennek nevezte, hogy egy "szélsőséges párt milíciája" romákat fenyeget, a rendőrség pedig tétlenül nézi.
   
Istvánffy András, a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom koordinátora azt mondta: új alkotmányt csak széles társadalmi egyetértéssel lehet elfogadni, és megengedhetetlen, hogy azok, akik nemrég még népszavazást kezdeményeztek a vizitdíjról, most feleslegesnek tartják az új alaptörvényről szóló népszavazást. Szavait nagy taps fogadta.
   
Adam Michnik lengyel újságíró, a médiatörvény elfogadásakor címlapján tiltakozó Gazeta Wyborcza főszerkesztője azt mondta: nem lehet szabadságról beszélni olyan országban, ahol az alkotói szabadság veszélyben van. Szólt arról is, hogy a demokrácia nem recept mindenre, de ha valaki megsemmisíti a sajtószabadságot, megsemmisíti a demokráciát is. Orbán Viktornak, akit régi ismerősének nevezett, azt üzente: gondoljon bele, hány egykori harcostársa figyeli nyugtalanul kormánya intézkedéseit.
   
A több mint 82 ezer tagú Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű Facebook-csoport március 15-re harmadik alkalommal hirdetett tüntetést a médiatörvénnyel szemben. Január 14-én a jogszabály módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, "az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések" eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték a Parlament előtti demonstráció résztvevői. Azon a rendezvényen a szervezők - rendőrségi becslésre alapozott - közlése szerint nagyjából tízezren voltak. Január 27-én a budapesti Kossuth téren kívül Szegeden, Debrecenben, Pécsen és Gyulán is demonstráltak a sajtószabadságért.

A hvg.hu fotósorozata a tüntetésről és más budapesti eseményekről.

OLDALTÖRÉS: Fiatalok tüntettek a berlini magyar nagykövetség előtt

 

 

 

Fiatalok tüntettek a berlini magyar nagykövetség előtt

Mintegy 40 fiatal tüntetett transzparenseik szerint a magyarországi sajtószabadság védelmében kedden délután a berlini magyar nagykövetség előtt - tájékoztatta az MTI-t a diplomáciai képviselet.

A nagykövetség munkatársának elmondása szerint a mintegy 1 órás megmozdulás rendőrségi biztosítás mellett, minden incidens nélkül zajlott.
   
A tüntetést a magyar médiatörvény elleni tiltakozás céljával a Facebook közösségi portálon szervezték, és azon értesülés szerint német, illetve Németországban tanuló magyar fiatalok vegyesen vettek részt.
   
A tüntetők semmifajta petíciót nem kívántak átadni, és nem is találkoztak a magyar nagykövetség képviselőivel.


Demonstráció a sajtószabadságért Debrecenben és Gyulán

A sajtószabadságért csaknem háromszázan demonstráltak kedden, a szabad sajtó napján Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál. Tüntetés volt Gyulán is.

A Debreceni Civilek a Sajtószabadságért nevű szervezet az interneten hívta a tüntetésre a résztvevőket, akik között volt MSZP-s és SZDSZ-es országgyűlési, illetve debreceni önkormányzati képviselőket is látott az MTI tudósítója.
   
"Magyarországon a sajtót meg akarják félemlíteni, az ellenvéleményt el akarják hallgattatni, és hatósági eszközöket próbálnak bevetni az ellenzéki szellemiség teljes megtörésére" - mondta beszédében Kácsor Zsolt író, újságíró, a Népszabadság debreceni tudósítója.
   
A demonstráció főszónoka kijelentette: a Magyar Köztársaság jövője nem egyedül a jobboldal, s nem is a baloldal, hanem a republikánus demokraták kezében van.
   
Ők a csöndes, józan, normális többség, amely semmi mást nem akar, mint normális, emberhez méltó életet élni egy demokratikus köztársaságban - tette hozzá.
   
A demonstrációt - ellentétben a januárban ugyanazon a helyszínen megtartott tüntetéssel - a szervezők ezúttal bejelentették a rendőrségen - tudta meg az MTI tudósítója a helyi rendőrségi szóvivőtől.
   
A sajtószabadság mellett tüntettek kedd délután Gyulán is a Petőfi-szobor mellett. Bod Tamás újságíró, a demonstráció szervezője a csaknem száz résztvevő előtt elmondott beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a médiatörvény és a médiaalkotmány javíthatatlan, ezért vissza kell vonni.
   
A rövid tüntetés után a résztvevők narancssárga sállal kötötték be a szobor száját, és fekete gyászszalaggal ellátott koszorút helyeztek el a talapzatnál.

 

OLDALTÖRÉS: Bukarestben romániai újságírók tüntettek

 

 

 

Bukarestben romániai újságírók tüntettek


Bukarestben "a magyarországi médiával való szolidaritási tüntetést" szerveztek romániai újságírók érdekvédő szervezetei, amelyeknek képviselői leragasztott szájjal, fehér címlapú újságot a magasba emelve tiltakoztak a médiatörvény ellen a magyar nagykövetség épülete előtt. Néhány tucatnyian voltak.

Salamon Márton László, a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című romániai magyar napilap megbízott felelős szerkesztője az MTI-nek kedden elmondta: a Free Press Alapítvány - amely az ÚMSZ-t megjelentető Scripta Kiadó tulajdonosi köréhez tartozik - és az Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei nevű román újságíró-szervezet nevében kérték a hatóságoktól a tiltakozáshoz szükséges engedélyt, amelyet meg is kaptak. Salamon szerint a tüntetést 25 fősre tervezték, állítása szerint ennél valamivel többen voltak a megmozduláson.
A szolidaritási tüntetéshez több romániai újságíró-szervezet csatlakozott, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) azonban nem, mert annak igazgatótanácsa nem értett egyet azzal, hogy a szervezet március 15-én, a nemzeti ünnepen tiltakozzon.






OLDALTÖRÉS: Tüntetés a sajtószabadságért a New Yorki-főkonzulátus előtt








Tüntetés a sajtószabadságért a New Yorki-főkonzulátus előtt








Tüntetés a sajtószabadságért a New Yorki-főkonzulátus előtt








Tüntetés a sajtószabadságért a New Yorki-főkonzulátus előtt


Mintegy harmincan tüntettek kedden a New York-i magyar főkonzulátus épülete előtt a sajtószabadság védelme címén.

A megmozdulást, amelynek részvevői piros-fehér-zöld szalaggal ragasztották le a szájukat és az új magyar médiatörvény ellen tiltakozó plakátokat mutattak fel, a Facebook közösségi portál segítségével szervezték.
Burton Orsolya főszervező, a Yale Egyetem antropológia szakos doktorandusza az MTI-nek telefonon elmondta, hogy tüntetők szolidaritásukat fejezték ki a Budapesten a médiatörvény ellen rendezett tiltakozás részvevőivel.
A New York-i megmozdulás részvevői aláírtak egy Dán Károly nagykövetnek, New York-i főkonzulnak címzett levelet, amit később juttatnak el hozzá.
Az MTI-nek is elküldött levelükben a tüntetők ismertették az új magyar médiatörvényt elítélő hazai és nemzetközi állásfoglalásokat, és fölsorolták a médiatörvény módosítására vonatkozó követeléseiket.
A levelet megérkezése után a képviselet, az ilyenkor szokásos ügyrendnek megfelelően, továbbítani fogja a külügyminisztériumnak.
A főkonzulátus hétfő esti, március 15. tiszteletére adott fogadásán egyébként részt vett George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!