Kultúra

2011.02.17. 08:46

Martonyi: Magyarország tiszteletben tartja a nemzetközi normákat

Magyarország teljes mértékben elkötelezett az uniós alapszerződésben, az alapjogi chartában, az európai és az egyetemes emberi jogi előírásokban bennefoglalt értékek, elvek, illetve szabályok mellett - hangsúlyozta Martonyi János szerdán Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP) a magyar médiatörvényről folytatott plenáris vita végén.

MTI

A külügyminiszter közölte, hogy pénteken a magyar kormány ülést tart, megvitatja a Brüsszellel való egyeztetés során szerdán véglegesített törvénymódosítás szövegét, és a javaslatot a parlament elé terjeszti. A magyar törvényhozás a módosítást a legrövidebb idő alatt, amit az eljárási szabályok lehetővé tesznek, el fogja fogadni.
   
Martonyi János emlékeztetett arra: Magyarország az első pillanattól fogva üdvözölte és támogatta az uniós alapszerződés betartásán őrködő Európai Bizottság azon szerepvállalását, hogy elemezze a magyar médiatörvény szövegét, és megfogalmazza azzal kapcsolatos kételyeit, illetve aggályait. Pontosan ez történt, a brüsszeli bizottság megtette a maga javaslatait, és azokat elfogadták - állapította meg a külügyminiszter.
   
Emlékeztetett arra, hogy amikor az első bírálatok - még a törvény országgyűlési elfogadása előtt - megfogalmazódtak, ő maga azt kérte a bírálóktól, hogy először is tanulmányozzák tüzetesen a törvény szövegét.
   
Martonyi köszönetet mondott az Európai Bizottság mellett mindazoknak, akik "tisztességes és ésszerű megállapításokkal" segítették a tisztázó folyamatot. Elmondta ugyanakkor, hogy időnként az volt a benyomása, a magyar médiatörvény ügyében nem az ártatlanság vélelme, hanem "a bűnösség vélelme" érvényesült.
   
A miniszter üdvözölte Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos azon szándékát, hogy szakértői tanácsadó testületet hoz létre az európai médiapluralizmus ügyének előmozdítása érdekében. Magyarország részéről támogatást ígért e szándék megvalósításához.
   
Martonyi János tájékoztatta az EP-képviselőket arról, hogy az EU alapjogi chartáját  be kívánják építeni az új magyar alkotmányba. Ezzel Magyarország lesz az első olyan állam, ahol a charta a jogrendszer szerves részét képezi, és mivel a jogi hierarchia csúcsán fog elhelyezkedni, előírásai nem csupán az EU-jog alkalmazásakor lesznek irányadóak - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!