Kultúra

2011.01.31. 19:35

LMP: a kormány a hazai szereplőkkel is egyeztessen a médiatörvényről

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy ne csak az Európai Bizottsággal (EB), hanem a hazai szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal is egyeztessen a médiatörvényről - mondta hétfőn az MTI-nek nyilatkozva Karácsony Gergely (LMP).

zaol.hu

   
A politikus "nagyon sajátosnak" nevezte, hogy a törvényről a nemzeti együttműködést hirdető és a szavai szerint az ország önállóságának visszaszerzését célként kitűző kormány csak az Európai Bizottsággal hajlandó tárgyalni. Emlékeztetett arra, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatban ugyanis a kormánypártok semmilyen egyeztetést nem tartottak a belföldi szereplőkkel. Szavai szerint azt egy "törvénykezési cunami részeként" terjesztették be és "toltak át a parlamenti darálón".
   
Úgy vélte: a törvény számos olyan problémát is felvet, amelyeket nem említettek az EB levelében.
   
Kijelentette, hogy az EB által felvetett kritikák csak az unió egységes médiapiac kialakításával kapcsolatos irányelveire vonatkoznak. Az LMP viszont aggályosnak tartja a jogszabálynak a szólás- és médiaszabadságot korlátozó pontjait is.
   
Navracsics Tibor az Európai Bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira reagáló válaszlevelében azt írta, hogy a kormány elkötelezett amellett, hogy a magyar médiaszabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek.
   
A közigazgatási és igazságügyi miniszter mindhárom - a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségének kiterjesztésével, a jogszabály területi hatályával és a médiumok regisztrációjával kapcsolatos - bizottsági észrevétel esetében érvel a magyar szabályozás mellett.
   
Válaszlevelében azt kéri, ha Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos még szükségesnek ítéli, tegye lehetővé, hogy a kifogásolt rendelkezésekről a kormány szakértői egyeztethessenek az Európai Bizottság tisztviselőivel.

 


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik