Kultúra

2011.01.07. 17:31

Bécs örömmel fogadta, hogy a magyar kormány esetleg megváltoztatná a médiatörvényt

Örömének adott hangot az osztrák külügyminiszter pénteken azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, a kormány kész módosítani a médiatörvényt, ha annak gyakorlati megvalósulásánál bármilyen politikai aggály igazolódik.

MTI

Michael Spindelegger az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a sajtószabadság mint európai alapérték nem vonható kétségbe. Budapestnek most komoly párbeszédbe kell bocsátkoznia a médiatörvényről az Európai Bizottsággal - mondta.
   
"Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy kioktassák. Azonban arra számítok, hogy Magyarország a bizottság minden aggályát figyelembe veszi" - mondta.
   
A magyar miniszterelnök pénteki budapesti bejelentése, miszerint módosítják a törvényt, ha a bizottság erre felszólítja Magyarországot, megfelel annak az ígéretnek is, "amit Martonyi János külügyminiszter január 1-jei bécsi találkozásunkkor tett nekem" - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Az osztrák közrádió tudósítása

 

 

 

Az osztrák közrádió tudósítása


Tudósítást sugárzott az osztrák közszolgálati rádió péntek déli híradójában a magyar médiatörvény körül kialakult helyzetről, idézve egy német Európa-jogi szakértőt és megszólaltatva Bogár Zsoltot, az MR1-Kossuth Rádió felelősségre vonási eljárás alatt álló szerkesztőjét.
   
Az Ö1 csatorna a felvezetőben kiemelte, hogy az Európai Bizottság hevesen bírálja a médiatörvényt. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: egy passzus sincs a törvényben, amely ne szerepelne más európai országok törvényeiben.
   
A rádiós műsorvezető egy német Európa-jogi szakértőt idézve kijelentette, ez az érv "nem állja ki a próbát". Markus Kotzur lipcsei Európa-jogi szakértő a tudósítás szerint azt mondta: míg a német törvények azt írják elő, hogy a sajtóban szereplő tényállítások megfeleljenek a tényeknek, a magyar hatóság "azt is ellenőrzi, hogy a kijelentésekben szereplő vélemények egyezzenek a kormány álláspontjával". Kotzur emellett hiányolta a politikai pluralizmust a médiahatóság összetételéből.
   
Az összeállításban az NMHH-ról többek között kiemelték, hogy "kizárólag fideszesekből áll össze", és hogy elnökét, Szalai Annamáriát személyesen a kormányfő nevezte ki, kilenc évre. Az elnök az Ö1 megfogalmazása szerint teljhatalommal rendelkezik, a kiszabható bírságok "drákóiak". A szabályok bő teret adnak az értelmezéseknek, a hatóság tagjai gyakorlatilag saját belátásuk szerint állapíthatják meg, mi számít kihágásnak.
   
A Kossuth Rádió reggeli műsorának ügyeletes szerkesztője elleni eljárással kapcsolatban az Ö1 riportere előrebocsátotta, hogy a Kossuth közszolgálati rádió. Hozzátette, Ausztriában ez azt jelenti, hogy egy szerkesztő köteles a tényeknek megfelelően tudósítani, de azt is, hogy törvény és szerkesztőségi szabályzat védi a politikai önkénytől. "A magyar médiatörvény nyilvánvalóan más célokat követ" - fűzte hozzá. A műsorban telefonon megszólaltatott Bogár Zsolt úgy nyilatkozott, a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy az NMHH hatalmi potenciálja túlságosan nagy, és hogy a törvény öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat.

 

OLDALTÖRÉS: Az SPD parlamenti vitát akar Magyarországról

 

 

 

Az SPD parlamenti vitát akar Magyarországról


A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a magyar médiatörvényről vitát akar kezdeményezni a Bundestagban - közölte a dpa német hírügynökséggel pénteken Axel Scha:fer, a párt alelnöke. A német kormány időközben "reményteljes jelzésnek" nevezte, hogy a magyar kormány esetleg változtatni kíván a törvényen.
   
A szociáldemokraták január harmadik hetében kívánják napirendre tűzni a témát a német parlament "aktuális óra" elnevezésű vitájában. Az ügyrendi eljárás ezt akkor teszi lehetővé, ha a kezdeményezést egy frakció vagy a képviselők öt százaléka támogatja.
   
Scha:fer felszólította Angela Merkel német kancellárt, hogy az Európai Unió kormány- és államfői, továbbá az Európai Néppártok körében is tűzze napirendre a magyar médiatörvényt.
   
Az SPD alelnöke attól tart, hogy az Európai Unió konzervatív és kereszténydemokrata pártjainak vezetői nem akarják nagydobra verni a magyar sajtószabadság témáját. "Európa csak akkor hiteles, ha belül is hasonló mércével mér, mint amit kifelé képvisel" - mondta az SPD európai ügyekben illetékes politikusa.
   
Eközben a német kormány szóvivője tartózkodóan nyilatkozott a médiatörvényről. Steffen Seibert elmondta, hogy a berlini kormány előbb megvárja az Európai Bizottság vizsgálatát. Amennyiben a budapesti kormány megváltoztatná a törvényt, az reményteljes jel lenne.

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik