Kultúra

2010.10.07. 08:10

Nagy Natáliát Galla Miklós fedezte fel

Nagy Natáliát, a népszerű humorista, Nagy-Bandó András lányát a Lart pour lart társulat és a Csinibaba című film révén ismerte meg a széles közönség. A színésznő egy ideje mesekönyvek írásával foglalkozik - hű közönsége kislánya, a 6 éves Hanna...

Horváth-Balogh Attila

 - Nem, nem tévesztettem pályát, mindig színész szerettem volna lenni - hessegette odébb gyorsan felvetésünket Nagy Natália. - Persze, nekem is voltak eltévelyedéseim, éppen úgy, mint másnak. Egyszer felvetődött, hogy óvónő leszek, sőt, még állami gondozott gyerekekkel is akartam foglalkozni. Ellátogattam egy intézetbe, de hamar kiderült, ott olyan kötődés alakul ki felnőtt és gyerek közt, aminek esetleges megszakadását nehéz lelkileg feldolgozni.

Bár mostanában csak ritkán látható színpadon, nem szakadt el teljesen a színészettől, mint mondta, szíve-sen játszana még filmekben.- Érkeznek most is felkérések, de nem olyanok, amilyeneknek jó szívvel tennék eleget - magyarázta. - A televíziókban jórészt olyan műsorok futnak, melyekhez nincs sok kedvem. Színházakból is hívtak előadásokba, ám azok meg hiába tartoztak a kabaré műfajába, nem volt humorom hozzájuk. Én az abszurd humort kedvelem, így inkább önállóan lépek fel.

 


Nagy Natália pár éve könyveivel, meséivel is az országot járja, s mindenütt nagy sikert arat. A gyerekek fantáziáját megmozgatja mindaz, amit ír. Egyik történetében például a születésnapos Nap hívja bulizni a többi bolygót. A másikban pedig a lufik kelnek életre, s habarodnak szerelembe egymással.

- Már a kislányom, Hanna születése előtt megvolt a Nap születésnapja című könyvem gondolata, de akkor kicsit félretettem, amikor pedig 3 éves lett, újra elővettem. Ha valaki alaposan elolvassa, rájön, nem a klasszikus értelemben vett mesekönyvet tart a kezében. Ugyanis több korosztálynak szól. Írtam, ami az eszembe jutott, ezért van az, hogy az abszurd humorra hajazó poénokon jót nevet a 3 és a 10 éves is. Például, amikor hízik a Hold és közben elreped a nadrágja, vagy hogy űrverésen szerzett egy Salvador Dali-képet a Plútó. Új meséimet már a lányomon, Hannán is tesztelem .

 

Nagy Natália mindenhol ír. Esti tévézés, főzés vagy mosogatás közben is. Bármikor eszébe juthat egy-egy jó ötlet, ezért még az autóban is kéznél tartja a jegyzettömböt és a tollat az anyósülésen. Tapasztalatai szerint a gyerekeknek nemcsak a harcművészeteken edzett mesék jönnek be, sőt. Úgy látja, nagy igény mutatkozik a klasszikus, kedves történetekre is, ha... Ha egyáltalán eljutnak a szülők addig, hogy könyvet vegyenek a nebulónak.

 

 

- Sokszor látom, hogy a gyerek érdeklődne, szívesen megnézné az asztalra kihelyezett könyveket, de a szülő elrángatja tőlük - fejtegette. - Nem tudom, hogy ennek vajon a pénztelenség-e az oka, de így a kíváncsiságot ölik ki belőlük. Hagyni kéne, hadd kukkantsanak bele legalább, még ha megvenni nem is tudják nekik. Az meg külön vicces, ha az anyuka vagy az apuka arra hivatkozik, hogy még csak 5 éves a gyerek, nem tud olvasni. Ilyen alapon 7 éves kortól kellene kezdeni az irodalomoktatást..


Galla Miklós fedezte fel

Nagy Natáliát egy, a gimnáziumában megrendezett Karinthy-esten fedezte fel Galla Miklós. Eztán kapta meg első szereplési lehetőségeit a Laár pour Laár és a Farkas a mezőn című darabokban, illetve a L´art pour l´art Társulatban. Az 1990-ben létrejött, az abszurd humor legjobb hazai képviselőjének számító Holló Színház alapító tagja. Tímár Péter és Herendi Gábor filmjeiben, a Csinibabában, a Zimmer Feriben és a Magyar Vándorban szerepelt. Emlékezetes alakítást nyújtott a Hotel Mentholban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!