Kultúra

2010.10.06. 06:41

Hozzáértők lettek

A minap ünnepelte megalakulása 15. évfordulóját a Színházbarát Kör a megyeszékhelyen. Fehér asztal mellett idézték fel az eltelt évek élményeit, melyeket velünk is megosztottak.

Sinkovics Eta

 

- Tizenegy fővel alakultunk. A Kakukkfészek bemutatója után Mester Edit, Faraghó András, Balogh Tamás, Farkas Ignác színészekkel és Halasi Imre igazgató-rendezővel vitattuk meg az előadást. Később sokakkal találkoztunk, például Bagó Bertalannal, Jordán Tamással, Czegő Terézzel, Egervári Klárával, Ruszt Józseffel, Eperjes Károllyal... hosszú a névsor. Mindegyikük élmény volt. Az összejöveteleinknek fodrásznál, s más különböző helyeken terjedt a híre, ma már 57-en vagyunk - újságolta.

A színházigazgatók szeretettel fogadták őket, Halasi Imre és Stefán Gábor után már a mostani direktor, Besenczi Árpád is az elsők között találkozott a társasággal.

 

- Nemcsak színészeket, rendezőket hívunk meg, beszélgettünk íróval és jelmeztervezővel is. Mindig közösen határozzuk el, ki legyen a következő vendég - említette Farkas Sándorné.

Mint mondták, ha nem értik a rendező koncepcióját, megkérdezik tőle. Így tettek például a Tranzit című előadás esetében is.

- Ezek az alkalmak segítik a darabok megértését, de a művészekkel való személyes találkozások élménye is fontos. Nemcsak a színpadon látjuk őket, hiszen az őszinte hangulatú beszélgetéseken megismerjük életpályájukat is - tette hozzá Szép Jánosné.

Összejöveteleiknek nincs kialakult rendszere.

- Nem szeretnénk a színházra rátelepedni - indokolta Pásztor Gézáné.

Nagy Sándorné, szintén az alapítók közül, a közös színházlátogatással egybekötött kirándulásokat említette. Jártak többek közt Sopronban, Kaposváron, Budapesten, s Lendván is.

Dr. Döme Lászlóné az egyik legújabb tagja a baráti körnek.

- Rendszeres színházlátogatóként már korábban is szerettem volna csatlakozni, de mindig úgy hallottam, nem akarják tágítani a kört. Tavaly aztán sikerült bekerülni...

Kandász Norbertné a szervezésből veszi ki a részét.

- Tetszik, hogy együtt járunk színházba. Úgy érzem, kicsit hozzáértők lettünk - mondta nevetve.

Iványi Ildikó vezeti a vendégekkel a beszélgetést.

- Az a megtiszteltetés ért 15 évvel ezelőtt, hogy Margit eljött a Deák-szakközépiskolába, ahol akkor tanítottam, s elmondta, mit szeretne. Boldogan vállaltam, noha nagy kihívást jelentett. Mivel a közelmúltban lemondott a Színházbarát Kör vezetéséről, az a megtiszteltetés ért, hogy én folytathatom a munkát, amit megkezdett. Örömmel teszem.

- Úgy gondoltam, az egészségi állapotom miatt átadom a stafétabotot - indokolta Pásztor Gézáné . - Azóta is kérdezgetik tőlem: ugye, azért maradsz? Természetesen...

- Úgy gondoltam, az egészségi állapotom miatt átadom a stafétabotot - indokolta Pásztor Gézáné . - Azóta is kérdezgetik tőlem: ugye, azért maradsz? Természetesen...

 

A Baráti Kör évad végén évek óta díjat ad át egy-egy mûűvésznek. Hogy kinek, azt szavazással döntik el, ám általában a többség ugyanazt a személyt jelöli. Azért, hogy a város főiskolásai is közelebb kerüljenek ehhez a világhoz, Pásztor Gézáné szerint létre kellene hozni nekik is egy hasonló kört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!