Kultúra

2010.08.18. 05:49

Kijáratnál csipog az érzékelő

Több olyan újdonság is várja a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár látogatóit, amelyek a nyári felújítások során valósultak meg az eszközfejlesztési projekt keretében.

Sinkovics Eta

- Ennek keretében alakítottuk ki a gyerekkönyvtári olvasó mellett a modern számítógépes oktatókabinetet, melynek részeként tíz új számítógépet szereztünk be. Sikeres tevékenységünk az internethasználat alapjainak a megismertetése, azonban a felnőttek oktatása mellett szeretnénk bővíteni a programot az általános- és középiskolások számára. Azt tapasztaljuk, a fiatalok közül sokan tudnak internetezni, azonban az okos és célszerű használatával kevesen vannak tisztában - hangsúlyozta Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója.


A nyáron megújult az épületben a mozáskorlátozottakat is kiszolgáló vizesblokk. Az igazgató a legfontosabb jövőbeni feladatnak az akadálymentesítés megvalósítását tartja, hiszen kerekes székkel, vagy babakocsival meglehetősen nehéz megközelíteni az intézményt. Ennek megoldására tavaly decemberben Balogh Katalin építész lifttorony építését tervezte az épület déli részén, amely összeköti majd a szinteket, biztosítja a könyvtárba történő akadálymentes bejutást és a szintek közötti mozgást is. A komplexum megvalósítása közel negyven millió forintba kerül, amihez még forrást kell találni. További újdonság, hogy elkészítették a Zalai Tudástár nevű, a hét könyvtárra vonatkozó közös portál szoftverét, illetve beállították a szerverét, hiszen a projektnek az is része, hogy ezen keresztül a szolgáltatások, a honlapok, az adatbázisok, a katalógusok egy felületen elérhetők legyenek. Mindez az év végéig valósul meg.

Ugyancsak elkezdődött a hazánkban még kevésbé elterjedt, ám Nyugat-Európában már ismertebb önkiszolgáló kölcsönzés rendszerének a kiépítése. Azonosító érzékelővel látnak el minden dokumentumot, ezáltal gyorsabb és egyszerűbb a kölcsönzés, amit elvégezhet a könyvtáros, de az olvasó is. A szakmai munkában segíti a nagy tömegű dokumentumok kezelését, leltározását, s egyben biztosítja az állomány védelmét is, minthogy az érzékelőhöz lopásgátló szerkezet társul. Ezt egyébként már a bejáratnál felszerelték, s ha netán kölcsönzés nélkül vinne ki valaki könyvet, a szerkezet csipog, mint az üzletekben...

- Az internetfejlesztés, az oktatás mellett egyre inkább igény mutatkozik arra is, hogy a könyvtár közösségi szintérként működjön. Számos kulturális rendezvényt, könyvbemutatót, ismeretterjesztő előadást szervezünk. Az eszközfejlesztési programunk a TÁMOP-pal folytatódik, amely már a könyvtárak tevékenységéről szól - emelte ki Kiss Gábor.


Információk:
- 1967-ben készült el a Deák Ferenc Megyei Könyvtár kétsztes, lapos tetős épülete.   
- Balogh Katal tervei alapján 1992-1995. között nyerte el az intézmény a mai formáját. Akkor került az épületbe a gyerekkönyvtári részleg, illetve az addig másutt raktározott könyvek is itt kaptak helyet.  
- Jelenleg mtinegy 260 ezer könyvvel rendelkeznek. A pacsai, a zalaszentgróti és a zalaegerszegi kistérség harminc településén is végeznek szolgáltatást.  
- A beiratkozott olvasók száma 5–6000 közötti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!