Kultúra

2010.08.26. 15:22

A kompetencia alapú oktatás bevezetéséért

Zárókonferencián összegezték cstörtökön a Pedagógiai innováció Göcsej kapujában című, a kompetencia alapú oktatás bevezetését célzó, több mint egy éves projekt eredményeit a baki iskolában. Hasonló rendezvényre került sor Keszthelyen is.

MTI

A programban, amit a TÁMOP 3.1. közel 40 millió forinttal támogatott,  négy intézményegységével (baki iskola, óvoda; sárhidai iskola, óvoda)  vett részt a Göcsej Kapuja Bak ÁMK. Összesen 16 pedagógus kapcsolódott be a kompetencia alapú oktatást elmélyítő  képzésbe, aminek  lényege, hogy a gyerekek a mindennapi életben is képesek legyenek alkalmazni az iskolában megszerzett  ismereteiket. Emellett egyéni innovációként bevezették az erőszakmentes kommunikáció konfliktuskezelő módszerét, valamint a sárhidai alsó tagozaton az integrált művészeti oktatást - tudtuk meg Garamvölgyi Györgytől, az ÁMK igazgatójától. 
A tavaly nyáron indult projekt képzései kiemelt figyelmet fordítottak az informatikai eszközök tanórákon történő használatára (digitális tábla), és a sajátos nevelési igényű tanulók beilleszkedésének segítésére. A gyerekek már eddig is élvezhették mindennek üdvét, ám egészében a most induló tanévben teljesedik ki és valósul meg az oktatást és nevelést szolgáló program.

Keszthelyen a város önkormányzata által fenntartott oktatási intézményekben 89 millió forintos támogatással zajlott le a kompetencia alapú oktatást szolgáló program, a záró konferenciát csütötökön tartották meg a Balaton Színházban.
Ruzsics Ferenc polgármester a nemzeti kincs gyarapodásaként jellemezte azt a plusz befektetést, amit az egyébként mindig kiemelt saját erő mellett tehettek meg a jövő érdekében.
Vass Vilmos, az ELTE docense A tudás reneszánsza címmel tartott bevezető előadást az alkotói műhelyekben megvalósuló tanításról. Rávilágított az információk közti eligazodáshoz, az azokból való megfelelő válogatáshoz és hasznosításukhoz kapcsolodó pedagógiai tudnivalókra.
A városban öt feladatellátási helyen végzett munkáról a szakmai vezetők adtak tájékoztatást az Életfa óvoda és tagintézménye, a Csány-Szendrey ÁMK, az Egry József Általános Iskola valamint a Vendéglátóipari Szakközépiskola képviseletében.

Hévízen 64 millió forinttal támogatott oktatásfejlesztési projektet zártak, aminek részeként az általános iskolában egyebek mellett moduláris programokat, témaheteket szerveztek, akkreditált továbbképzésre iskoláztak be több pedagógust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!