Kultúra

2010.05.12. 09:00

Vizuális horgászkaland Keszthelyen (fotókkal)

A kortárs képzőművész agya furcsa képződmény. Sajátos rugóra jár. Legtöbbször ő maga sem képes egyértelműen megfogalmazni, mi is késztette alkotásra. Az eredmény mégis tudatos.

Magyar Hajnalka

Most éppen a keszthelyi Balatoni Múzeumban, ahol a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a házigazda intézmény együttműködésében a minap nyílt meg az I. Balatoni Festészeti Biennálé. A sorszámból következik, hogy hagyományteremtő szándék motoz a háttérben. A szervezők célja olyan, a művészek számára inspiráló, a látogatókat pedig élményekkel gazdagító program indítása, amely a jövőben rendszeres lehetőséget kínál a kortárs magyar festészet bemutatására.


Egy Egry József idézet szerint: Hogy a művész magára találhasson, először meg kell találnia másokat. Valóban, de kit, mivel? Mitől függ, hogy megállunk-e egy kép előtt, vagy rezzenéstelen arccal továbbsétálunk? Milyen tartomány, érzékszerv élesedik ki bennünk, ha tetszik egy kép, mitől érezzük úgy, ez a mi hullámhosszunkon szól? Nos, ezen kérdések boncolgatására, s az önmagunkon való kísérletezésre igazán alkalmas terep a biennálé. Olyan sokféle irányzat, látásmód, festészeti filozófia vonul ugyanis fel, amely merítésből bizonyára mindenki horgára akad szellemi zsákmány. A vizuális pecázás amúgy is stílszerű a Balaton-parton, habár maga a kiállítás nem igazán törekszik megfelelni a balatoni jelzőnek. Igaz, akad munka, ami egy strand szemkápráztató nyüzsgését idézi (Magyar József: Tópart), vagy duzzadó vitorlák konstruktivista olvasatát adja (Demény Miklós: Feszülő formák), de a többség inkább azt a megközelítést képviseli, hogy a biennálé attól balatoni, hogy a tóparton lelt otthonra.


Az első seregszemlén öt díj talált gazdára. Zala Megye Önkormányzatának elismerését Budaházi Tibor zalaegerszegi festőművész vehette át. Keszthely város önkormányzatának díját Lányi Adrienn kapta (Fényrács, akvarell); a Balaton Fejlesztési Tanács Sz. Varga Ágnes pasztelljét (Dimenziók) értékelte nagyra; a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díjazottja Kecskés András (Felhő, országút - olaj); a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elismerése pedig Várhelyi Tímeát illette, aki zongoralábas sorozatának egy friss darabjával nevezett a biennáléra.


Zalai alkotók
Budaházi Tibor díjazott, Kettős kép címû művén a rá jellemő alkotói alapvetés érvényesül: rusztikus felület, a kompozíciónak ritmust adó hiány, jelként alkalmazott írás. Mellette még két zalai művész állít ki a biennálén: Szekeres Emil és Haraszti László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!