Kultúra

2009.12.31. 04:29

Újabb kincsek Indiából - Nagykanizsán a teljes Brunner-hagyaték

Régi albumok, fotográfiák, magyarországi lapok, rengeteg levél és egy poros vetítőgép - nemrég megérkeztek Nagykanizsára a Sass Brunner-hagyaték utolsó darabjai.

zaol.hu

Emlékezetes, a Nagykanizsáról elszármazott Brunner Erzsébet 2000. március 13-án kelt végakaratában saját és édesanyja, Sass-Brunner Erzsébet festményeiből álló kollekciót, továbbá dokumentumokat, használati tárgyakat tartalmazó anyagot hagyományozott szülővárosára. A 654 festményt tartalmazó szállítmány 2008 márciusában érkezett meg, múlt szerdán pedig megjöttek a hagyaték utolsó darabjai is. Naplók, korabeli fotográfiák, újságcikkek, levelezésük. Utóbbi kapcsán egyelőre rejtély, hogy a másnak írt és kézbesített levelek hogyan kerültek vissza Indiába... És rengeteg használati tárgy, például egy régi fényképezőgép, Brunner Erzsébet magyar kitüntetései, köztük a szülővárosa által adományozott díszpolgári címet tanúsító plakett és okirat. Egy fából készült ládika pedig veteránnak számító filmvetítő gépet rejtett, s több diafilmet. Egy másik dobozból előkerült anya és lánya Mystic India című, képeiket és írásaikat tartalmazó könyve is, amelyhez Rabindranath Tagore és Mahatma Gandhi írt előszót. A kötet különlegessége többek közt, hogy mindkét festőnő ellátta kézjegyével.

 

 

Kőfalvi Csilla muzeológus, a szállítmányt birtokba vevő Képzőművészetek Háza vezetője szerint több évet is igénybe vehet a festményekhez hasonlóan diplomáciai csomagként érkezett anyag szakszerű feldolgozása.

- Brunner Erzsébet végrendeletében azt is megfogalmazta, hogy valamennyi, a birtokukban lévő, róluk, kiállításaikról, illetve az életükről szóló magyar nyelvű anyag kerüljön Magyarországra, míg az angol dokumentumok maradjanak Indiában - magyarázta Kőfalvi Csilla. - A ládák tartalmát még nem tudtuk teljesen átnézni, hiszen annak megvan a szakszerű módja, de úgy látom, szerencsére, angol nyelvű anyag is van bennük bőven. Ebből arra következtetek, hogy valószínűleg nem klasszikus értelemben vett, a szakma szabályai szerint eljáró muzeológus dolgozta fel a végakaratnak megfelelően Brunner Erzsébet hagyatékát. Az anyag óriási jelentőségű számomra, melynek feldolgozása nem is olyan egyszerű. Be kell vonnunk a munkába papírral, fémekkel foglalkozó restaurátorokat is, széles összefogásra van most szükség ahhoz, hogy első lépésben szétválogassuk a tárgyakat, megnézzük az állapotukat, majd elkészüljenek az állapotleíró kartonok, s minden egyes tárgy leltárba kerüljön.

Kőfalvi Csilla jelezte, éppen ezért még egy jó ideig valószínűleg nem tárhatják a látogatók elé a páratlan anyagot. Mint mondta, a feldolgozáshoz Bethlenfalvy Géza egyetemi tanár, a művészi örökség egyik gondozójának szakmai segítségét is kérik.

 

Megörökítették a szent helyeket

Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet Kőrösi Csoma Sándor és Baktay Ervin mellett a legismertebb India-utazók. A két festőművész az 1920-as évek végén indult el a Nagykanizsáról, hogy Olaszországon, Egyiptomon, Anglián, az Egyesült Államokon és Japánon keresztül utazva végül Indiában telepedjen le. Anya és lánya megörökítette az ország tájait, szent helyeit, a mindennapi életet, de lefestették India vezető politikusait is. Sass-Brunner Erzsébet 1950-ben, lánya 2001-ben hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!