Kultúra

2009.09.22. 02:27

Szakrális hét

Keszthely (há) - Országos rendezvénysorozat színhelye volt a minap a Babamúzeum egyházi viselettörténeti kiállítása, a szakrális hét keretében.

Horányi Árpád

Az évente Budapesten rendezett szakrális hét vidéki társrendezője volt idén a Balaton-parti városbeli gyűjteménytár, a Pannonhalmi Apátságtól véve át tavalyról a stafétát. Keszthelyen az Ars-sacra alapítvány támogatásával megvalósult egyház-viselettörténeti kiállítás több mint száz alakon keresztül mutatja be a magyarországi felekezetek és rendek ornátusait, az egyházi hierarchia ruháit is a kis paptól a pápáig. A múzeumtulajdonos Túri Török Tibor által megálmodott és Zorkóczy Éva iparművész segítségével életre hívott, a világon egyedülálló kiállítás sok látogatót vonzott a szakrális hét zalai helyszínére.

Túri Török Tibor elmondta: kiállítása Budapesten debütált, egy évig volt látható a Váci utca egy kiállítóhelyén, onnan költöztette keszthelyi múzeumába a darabokat.

- A magyar múltunk és jelenünk egyházi szelete a népviseletes és polgári ruhás babák mellett örvendezteti a látogatóinkat - tette hozzá.

Zorkóczy Éva kiemelte: öröm, hogy az egyház felfigyelt is erre a nem mindennapi látványosságra, s maga is részese a kereszténységet népszerűsítő igényes bemutatónak. A tárlat egész évben látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!