Kultúra

2009.09.30. 02:27

Az utolsó palóc mesemondó

Budapest (ahzs) - A magyar népmese napját a Magyar Televízió egész napos mesefolyammal ünnepli, tájékoztatta szerkesztőségünket a köztévé.

nincs nev

Az egykori nógrádi pásztor, a 90 esztendős Pál István Az elátkozott ország című meséjével várja a nézőket a népmese napján a Magyar Televízió. A Benedek Elek-évfordulóra készült műsor mellett magyar népmeséket vetít egész délután az MTV. Benedek Elek (1859-1929), az erdélyi származású író és népmesegyűjtő születésnapját, szeptember 30-át a Magyar Olvasástársaság 2005-ben a népmese napjának nyilvánította. Az m1 már kora délutántól A magyar népmesék sorozat rajzfilmjeivel várja a nézőket: 15.55-től a Gyöngyvirág Palkó, 16.05-től a Kiskondás, 16.15-től pedig a Nyúlpásztor című rajzfilmeket vetíti a Magyar Televízió Szabó Gyula tolmácsolásában.

Nem sokkal később, 17.40-től tűzi műsorára az m2 a Meséltem én... című produkciót. A balassagyarmati Palóc múzeumban készült felvételen Agócs Gergely népzenész-néprajzkutató idézi meg Elek apó életművét, és a Népművészet Mestere, a 90 esztendős Pál István adja elő gyerekek körében Az elátkozott ország című mesét.

Az egykori nógrádi pásztor az utolsó palóc mesemondó, népzenész, aki még szüleitől, hagyományos paraszti környezetben tanult dudálni, furulyázni, énekelni, faragni. Előadásain pajzán humorral nevetteti a felnőtteket, de tanít egyetemistákat, kamaszokat és mesél óvodásoknak is. A mese a nehézségekről, a megküzdés stratégiáiról, a túléléshez szükséges erők forrásairól szól. Az előadás alatt a palóc múzeum pásztor fafaragásait és a Néprajzi Múzeumban őrzött hímzésmintákat is megismerhetik a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!