Kultúra

2009.09.18. 02:26

A keleti művészet háza

Keszthely - A Helikon Kastélymúzeum újabb körben szerepelhet a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, a Festetics-örökség fejlesztése és bemutathatóvá tétele elnevezésű projekt II. ütemének megvalósítására.

Zalai Hírlap

A kormány a továbbfejlesztésre javasoltak körébe sorolta a tervet. A megvalósítás költségvetése 1,5 milliárd forint összegű, a támogatási igény 1,275 milliárd forint.

 

- Három, egymással összefüggő elemet tartalmaz a II. ütem - mondta a tervezett újabb beruházásról dr. Czoma László múzeumigazgató. - Az első rész a keleti művészetek házának megépítése, ez azt jelenti, hogy nem csak az eddig látható iszlám kultúrát mutatnánk be ott. Egy olyan közgyűjteménytárban mint a mi múzeumegyüttesünk, a 21. században nem lehet kihagyni a keleti kultúra megjelenítését. Hozzáteszem: a Festetics-család szépérzékének, gyűjtő- szenvedélyének is egyik súlyponti ügye volt ez, ami ugyancsak nem hagyható figyelmen kívül, amikor a Festetics-örökségről beszélünk. Tele volt a kastély ilyen funkcionális tárgyakkal, ezekből alig maradt valami: egy japán szekrényt és egy 1700-as évekből származó arab füstölőt őrzünk mindössze, mutatóban. Ugyanakkor milliárdos értékű iszlám kiállítási anyag van a kastélymúzeumban letétként, Kuvaitból további félezernyi tárgyra számíthatunk még. Egyébként az európai országok körében hazánkban van a legtöbb keleti műkincs.

 

A projekt második és harmadik üteme a volt Amazon szálló, illetve a mögötte lévő lóváltó állomás felújítása.

 

- Az 1500-as évekből fennmaradt lóváltó állomáson önerőből már elvégeztük azokat a legfontosabb állagmegóvó munkákat, amelyek feltétlenül szükségesek voltak a pusztulástól való megmentéséhez. Ez a bemutatókert fogadóépülete lesz majd. A volt Amazon felújításával olyan tereket nyerünk, amelyek lehetővé teszik, hogy az eddig is igen népszerű nyári zenei mesterkurzusoknak egész éven át helyet adjunk. Erre van igény, Közép-Európában ma is mi adunk otthont a legtöbb mesterkurzusnak. A volt hotel szobái a résztvevők elhelyezését tudják jól szolgálni, a báltermek koncerteknek adhatnak majd helyet.

 

A költségigény megoszlását a következőkben részletezte dr. Czoma László:

 

- A keleti művészetek háza mintegy 800 millió forintból valósítható meg, az Amazon épületére 500 milliót kell költeni, s 200 milliót igényel a lóváltó állomás rehabilitációja. Nagyságrendeket érzékeltetendő hasonlítva ezt a vadászati múzeumi beruházáshoz: az 827 millióba került, mindössze 25 milliós önrésszel.

 

A II. ütemhez szükséges 225 milliós önerőt a kastélymúzeum saját forrásból nem tudja biztosítani.

 

- Szükségünk lesz külső támogatásra, aminek az elérésére minden reményünk megvan. Ma számunkra az a legfontosabb, hogy a kormány életképesnek ítélte a projektet. Amit még kérnek, az a további indoklásokkal való alátámasztás. Igen széles kört kértünk fel erre: az MTA-t, az ELTE-t, számos más tudományos kutató- és oktatóműhelyt, nagykövetségeket, magyarországi külképviseleteket. Nyomatékot jelent az az adottság is, hogy Budapesttel együtt öt ország fővárosa alkotta kör középpontjában vagyunk találhatóak.

 

Az igazgató elmondta még, hogy az önerő biztosításához számítanak támogatásra a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től s a kultusztárcától is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!