Kultúra

2009.08.11. 09:12

Stand up comedy: Bödőcs Tibortól Fábry Sándorig mindeki gyártotta a poénokat

Búcsúszentlászló - Pénteken jött a hír, ismét itt lesz az egész társaság. Nem maradhattunk le mi sem róla. Ha nyár, ha augusztus, akkor stand up comedy a faluházban, Bödőcs Tibor jóvoltából.

Szabó Judit

Noha szombaton délután kettőkor az udvaron még javában zajlott az első pörköltfőző verseny - amit lazán kell értelmezni -, az élelmesebbek már a faluházi nézőtéren foglalták a székeket. Muszáj is volt, a csilláron is lógtak háromtól majd este hétig.

A búcsúszentlászlóiak szemmel láthatóan hálásak a falu ifjú szülöttének, Bödőcs Tibornak, aki öt éve jelent meg a hazai kabaré és humor egén, s legerősebb megnyilvánulásai falujához kötődnek: innen hozza a poénokat, a sztorikat, s ezekbe ágyazza be a világ egyéb, felemlegethető jelenségeit. A fővárosi Dumaszínházat, a Fábry-show-t, a rádiókabarét, a különféle szilveszteri műsorokat lakja be a szentlászlói mikrokozmosz. Ami idehaza, Zalában különös helyi értéket kap, hiszen a gyakran emlegetett figurák maguk is ott ülnek a nézőtéren. Így zajlik speciális párbeszéd a nézők és a főszereplő házigazda, Tibike között. Akinek a kedvéért évente egyszer gáláns gesztusként a faluba látogat a hazai humoripar fiatal nemzedéke.

De mielőtt felidéznénk a délután rekeszizom-próbáló hangulatát, nézzünk ki így utólag és jelképesen az udvarra. A pörköltfőző versenyhez alighanem csak díszletként szolgált maga az étek, sokkal inkább gyűlt a társaság a szórakoztató műsorhoz, melyet egy személyben Szőke András biztosított, mindaddig, amíg meg nem érkezett állandó fellépőtársa, Badár Sándor. Az udvari gomolygásban váltottunk szót a nap spiritus rectorával, Bödőcs Tiborral.

- Mindig mondták a kollégák, hogy ha már annyi poén szól Szentlászlóról, miért nem lépünk fel itt. Három éve kezdtük el, úgy tűnik, bejött. Barátságok, kapcsolatok is alakultak, az unokatesómmal jár az egyik humorista, mindjárt az első alkalommal összejöttek - mondta, miközben folyamatos mobiltelefonos navigálásban volt, hiszen mindig akad, akinek nehezen hozza be az országút a zalai rejtekhelyet. (Idén Beliczai Balázs járt így, épphogy befutott a saját fellépő pillanatainak kezdetére. De kárpótolt.)

- Kilépett a Dumaszínházból. Így kevesebbet láthatjuk a tévében.

- Szerepelek én gyakorta, és a többiekkel is jó kapcsolatban vagyunk, mint ez a nap is mutatja - mondta a fiatal humorista, akitől megtudtuk, a magyar szakos egyetemi diplomához Bohumil Hrabal három korai könyvéből írta a szakdolgozatát. (Egyelőre nem tervezi a tanítást, pontosabban egész népemet fogom ...) Az oklevélhez már csak egy nyelvvizsga kell, de:

- A búcsúszentlászlói életanyag gyűjtésére több időt fordítottam, mint az igeidőkre - jelezte a fontossági sorrendet. Hrabal világát egyébként mintha maga is újraélné, olvashattuk egy interjúban, aki Hrabalnak a szószátyár, de nagyon beletaláló Pepin bácsi, az neki Ferus, a szobafestő, vagy Jenő, a böllér.

- A szentlászlói életanyag megjelenítése mellett a politikai humor háttérbe szorul?

- Mint tudjuk, a politika a történelem másodpercmutatója, én is igyekszem egy kicsit távolabbról nézni rá. Most úgyis uborkaszezon van.

De mielőtt nagyon eltávolodnánk a szombati eseményektől, térjünk vissza a zsúfolt terembe.

A dumasort Lorán Barnabás traktoros egyáltalánja után Szőke András folytatta, aki a pörköltverseny rejtelmeibe avatta be a nagyérdeműt, párhuzamot vonva saját faluja, a Balaton-felvidéki, s a valahai kapolcsi napok kapcsán ismertté lett Taliándörögd között, már ami a mágneses kisugárzást illeti. (Utóbbi alatt alkoholszeretet értendő.)A sorban Benk Dénes, Szupkay Viktor, alias Maciarc, Csenki Attila következett. Utóbbit úgy konferálta fel Tibi, mint aki már a buli másnapján érdeklődik, mikor lesz jövőre, annyira lelkes fogadott szentlászlói . Litkai Gergely, a műfaj - állj ki és mond - hazai meghonosítója az EP-választási kampány kapcsán nevettetett bennünket, Kovács András Péter esküvői jelenetekbe kalauzolt. Feltűnést keltett Dombóvári István azzal, hogy nem a megszokott terjedelmét hozta. Az alaposan lefogyott humorista témája a fogyókúra volt. Kőhalmi Zoltán, Beliczai Balázs után Badár Sándor alkotott nagyot egy foghúzás rémtörténetével, majd szokás szerint Fábry Sándor tette fel az i-re a pontot, ami egy murai vízitúra eseményeit taglalta.

A búcsúszentlászlói humor-woodstock jövőre is megrendeződik.

Bödőcs Tibor 2001-ben érettségizett Zalaegerszegen, 2004-ben szerepelt először a Dumaszínházban és a Rádiókabaréban, 2005-ben lépett fel először a Fábry-show-ban, ami széles ismertséget bizosított számára. 2008-tól lett szabadúszó, idén magyar szakos diplomát szerzett az ELTE-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!