Kultúra

2009.08.21. 02:28

Pincétől a padlásig járunk (őszi szezon)

Nagykanizsa (hba) - Merőben újszerű programokkal készülnek az őszi szezonra a Magyar Plakát Házban és a Képzőművészetek Házában. Ezek során gyerekeknek mutatnák meg, mi is zajlik a kulisszák mögött.

zaol.hu

A Magyar Plakát Ház és a Képzőművészetek Háza az őszi kínálat Pincétől a padlásig című, kisiskolásoknak ajánlott programjával a fiatalok felé szeretne nyitni annak érdekében, hogy biztosított legyen a kultúrakedvelő, kiállítás-látogató közönség utánpótlása - tudtuk meg Kőfalvi Csillától, az intézmények vezetőjétől.

A program keretében a szakemberek az együttműködő iskolák gyermekeivel bebarangolják a két intézmény valamennyi zegzugát, s bemutatják nekik nemcsak a kiállításokat, hanem azt a fajta láthatatlan, ám nagyon sokrétű háttértevékenységet is, ami a színfalak mögött zajlik. A közgyűjtemények csatlakoznak az október elsején kezdődő, s november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja című országos rendezvénysorozathoz is, mely széles körű promóciót kínál. Szintén új elemként kerül be a repertoárba a szeptember 19-én, a Kulturális Örökség Napjain kezdődő, majd minden második hét végén megrendezendő, Művészetek találkozása című sorozat, melynek első alkalmán a Farkas Ferenc Énekegyüttes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Kőfalvi Csilla azt is jelezte: október 10-én rendezik meg a Big Draw , azaz a Nagy Rajzolás -napot, melynek keretében kortárs plakátkiállítás nyílik a Magyar Plakát Házban. Ennek vendége lesz többek közt Orosz István, aki önálló, plakátokat, grafikákat felvonultató tárlattal érkezik. Mindezeken túl november 14-én, a Múzeumok Őszi Éjszakáján újabb tematikus kiállítást tárnak a látogatók elé Brunner Erzsébet és Sass-Brunner Erzsébet első, Indiában eltöltött időszakának (1930-1936) alkotásaiból, s Kőfalvi Csilla reményei szerint akkor mutatják be a nagyközönségnek a Rohonyi Gábor által Brunner Erzsébettel készített, jelenlegi állapotában 9 órányi vágatlan film szerkesztett változatát is - így kívánnak tisztelegni a művész születésének 100. évfordulója előtt. Az éjszaka díszvendége Bethlenfalvy Géza professzor, keletkutató lesz.


Fotó: ZH archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!