Kultúra

2009.07.09. 02:29

Lusta Zsuzsi és a gabócás

Zalaegerszeg (hv) - Kinn ugyan szemerkél az eső, de benn a házban csak a cérnatartó fák ütemes és jókedvű kopogását lehet hallani: idén is Csipkeverő tábor várja az érdeklődőket.

Horváth Viktória

- A Gébárti Kézművesek Háza keretében alakult egy csipkekészítő stúdió, és arra alapozva indítottuk el az országos tábort - tájékoztatott Takács Zsuzsanna, aki már tizedik éve lelke és motorja a Csipkeverő tábornak. A haladók minden évben egy új témával - az idei penzum a sárközi gabócás vert csipke - ismerkedhetnek meg, de minden évben vannak kezdők is, akik itt tanulhatják meg a csipkeverés alapjait. Eközben nemcsak a kéz, de a száj is gyorsan jár: most éppen Hammerné Éva hozza szóba a Lusta Zsuzsi technikát is - ki ismeri, ki hallott róla? 


Sinka Endréné, Hammerné Éva és Takács Andrea a csipkékkel
Fotó: Katona Tibor

- A sárközi gabócás csipke a megszokottnál nehezebb technikával készült, de a bő ingek ujjába, szoknyára csak ez kerülhetett a Sárközben - meséli az őcsényi származású Éva, aki több évi kutatás után tanulta ki a csipke elkészítésének a módját, és most tanítja az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!