Kultúra

2009.07.23. 02:28

Kinek a fa, kinek a cérna

Zalaegerszeg (hv) - Képzőművész utánpótlásképzés a célja annak az ifjúsági tábornak, amely fafaragással, bőrözéssel és korongozással várta lakóit ezen a héten a kézművesházban.

Horváth Viktória

A Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatja az ifjúság kifejezést tágan értelmező tábort: 12-től 30 évesig várták a jelentkezőket, akik között sok a zalai, de az ország majd minden részéről érkeztek fiatalok.

- Ők nem az alapokkal ismerkednek, már haladók, míg a legtöbb ilyen jellegű táborban kezdőket oktatnak - árulja el Hajnalka, majd hozzáteszi: még nádgyűjtés is szerepel a sok program között.

- Akik itt vannak, azok már meg vannak fertőzve - summázza tapasztalatait Nagy Béla, aki nem csak fafaragást oktat, szakmai táborvezető is egyben. Mindenkinek van valami kedvence, amivel már pár éve foglalkozik,itt ezt továbbfejlesztheti, vagy elmélyülhet másban is. - Nemcsak szakmai továbbképzés folyik itt, hanem az érzelmi kötődés kialakítása is. Ha kellő időben közel kerül a képzőművészethez a gyermek és megfertőződik még az általános iskolában, van affinitása és kedve is, akkor az esetek nagy részében benne is marad eb-ben a világban.

- Zalai fehér hímzést tanítok most a táborlakóknak, az eredeti zalai mintákat is én rajzolom meg hozzá - mutat-ja az anyagot fenn a házban Kocsisné Koszorús Anikó népi iparművész, aki évről évre visszajár Gébártra.

Lenn a teraszon a fafara-gók dolgoznak nagy csendben, alig merem megszólítani az elmélyült munkában levő fiatalembert.

- Korábban már jártam itt anyukámmal, mert szövést tanult, ő beszélt rá most is, hogy jelentkezzek - meséli az esztergomi Németh Márk, akinek a kedvence a fafaragás, próbálta ugyan a korongozást is, de inkább maradt a fánál.

Stiller Szilárd a rangidős táborlakó a maga harminc évével: gyerekkora óta jár vissza, először szüleivel, később egyedül. Apja Nagykanizsán fafaragó, ám Szilárdot a puhább dolgok, ezen belül is a nyusziszőrme érdekli.

- Az állatot elfogyasztjuk, a bőrét pedig valamilyen cserzőanyaggal kikészítjük - mutat a hajdani kecske és nyuszi kabátjára Szilárd, aki jelenleg nem avasodó zsírral kísérletezik a kézművesházban. Amikor a mellettem fekvő szőrkupacról kérdezem, megnyugtat: nem állat, ez már csak a bőre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!