Kultúra

2009.07.22. 02:29

Busszal jött, nyelvet öltött

Gelse (kv) - Nyelvet öltünk! címmel, a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása gördült be tegnap délelőtt a Petőfi Sándor Emlékkönyvtár udvarára, s parkolt ott estig, elsősorban a gyerekek örömére.

Kelemen Valéria

A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó tárlata nem új keletű szenzáció, hiszen 2008-ban, a Nyugat százéves évfordulóján sikerrel járta az országot a Nyugat-busz : eredeti fotók, dokumentumok, film- és hanganyagok másolataiból készített látványos bemutató, amely 84 helyszínen csaknem negyvenezer látogatót szórakoztatott. 


Játékos ismeretszerzésre rendezték be az országjáró buszt
Fotó: Szakony Attila


Idén Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára újabb járatot indítottak

- A Nyelvet öltünk! játékos címet viselő kiállításunk Kazinczyék nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit idézi meg úgy, hogy a magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatára és magára a nyelvre irányítja a figyelmet, könnyen befogadható formában - hallottuk Debreceni Boglárka muzeológustól. 

Az interaktív kiállítás elsősorban a fiatalokat szólítja meg, a nyelvükön beszél, s különböző játékokkal világít rá az egyéni nyelvhasználat sajátosságaira. Nyelvjárási, regionális, rétegnyelvi szavakkal és fordulatokkal ismerteti meg őket, nyelvtanozás helyett az élményközpontú anyanyelvi nevelésre helyezve a hangsúlyt. 

A busz külső megjelenése is ehhez a koncepcióhoz alkalmazkodik, Sajdik Ferenc humoros karikatúráival, s körülbelül 45 perc alatt befogadható, több részre tagolódó kiállítással. Bemutatja a modern kommunikációs formák nyelvre gyakorolt hatását - az sms-nyelvet is, s a régi szerelmes levelektől elvezet az e-mailes üzenetküldésig.

 - Hasznos ismereteket szereztem, érdekes dolgokat tudtam meg a szép magyar nyelvről, amire mindig vigyázni fogok - mondta a gelsei úszótábor kanizsai résztvevője, a 8 éves Szakály Károly. 

- Olvashatunk nyelvünk eredetéről, nyelvemlékeinkről, ennél a gépnél pedig a tájnyelvvel ismerkedünk, megtudva, hogy az ország különböző területein miként mondanak bizonyos kifejezéseket - így a hetedikes gelsei Kalamár Kata. - Szeretnék többet tudni a régi magyar nyelvről, szépen beszélni, akárcsak a szüleim.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!