Kultúra

2009.06.09. 10:35

Politikai bosszú áldozatává válik a Reflex Színpad?

Zalaegerszeg - Megszűnhet a Reflex Színpad, mely jövőre ünnepelné alapításának negyvenedik évfordulóját. Merő Béla, a társulat alapítója, egyesületi elnök tájékoztatta lapunkat.

Péter Gyöngyi

Kisszerű politikai bosszút lát abban Merő Béla, hogy az 1970-ben alapított Reflex Színpadot valószínűleg meg kell szüntetniük.

- Vártuk, hogy megkapjuk a kiemelt együtteseknek alanyi jogon járó működési támogatást, melyért bizonyos időnként újra kell pályázni - kezdte Merő Béla. - Lehet, hogy hibáztam. Múlt év végén benyújtottam az éves beszámolónkat, mellé az ez évre szóló tervet azzal, hogy idén készítjük elő a 40 éves jubilumot. A minap került a kezembe Velkey Péter osztályvezető úr levele, miszerint nem pályáztunk, így nem jár a pénz... Négy évig voltam a kulturális albizottság elnöke és ha a dolog, mint esetünkben, egy adatlapon múlt, szóltam az érintetteknek, töltsék ki. Az osztályvezető azt hitte, nem kérünk támogatást, mivel tavaly visszajuttattunk 50 ezer forintot. 


A költészet napján diákok adtak műsort a Reflex égisze alatt
Fotó: ZH archív

Az utóbbi összegre azért pályázott, mert hívták Herszonba zsűrizni: az utazáshoz kérte és kapta, de a bizottság egy tagja mindenütt hangoztatta: lám, a Merőnek kell az 50 ezer forintunk . Miután értesült erről, lemondott róla.

- Visszatérve a Reflexre: talán egy egerszeginek sem kell bemutatni, nemzetközi és hazai díjakat nyert. Tagjaként Molnár Árpád, Horváth Ildikó, Lőrincz Kálmán, Kardos Endre szinte a kezdetektől máig fellép. Van fiatal csoportunk is. Nem jutott eszembe, hogy ki kellene töltenem egy adatlapot, formális hibát vétettem, a város pedig gyakorlatilag kimondta az ítéletet. Egy kapcsolat fűzött már csak a városhoz, a Reflex, amit megszüntetünk.

Felkerestük természetesen Velkey Pétert, a művelődési és sportosztály vezetőjét is.

- Az alanyi jogú támogatás megszerzésére a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2008-ban is kiírta pályázatát, erre a Reflex Színpad Egyesület nem pályázott. Nem beszélhetünk tehát formai okok miatti kizárásról, egy be nem adott pályázatnak nem lehet formai hibája. Az elmulasztott lehetőségért nem a kiírót kell hibáztatni - fogalmazott. - Egyébként a kiíró a pályázatot a már mindenki által ismert módon, széles körben tette közzé, egyetlen egyesületet sem hoztunk sem előnyösebb, sem hátrányosabb helyzetbe azzal, hogy külön felhívtuk volna a figyelmét, el ne felejtsen pályázni. Az alanyi jogú támogatás mellett a bizottság 2009-ben a már szintén ismert gyakorlat szerint kétszer is írt ki pályázatot kulturális tevékenység támogatására, melyeken a Reflex Színpad szintén nem indult. Az évfordulós rendezvények szervezéséhez, támogatásra méltó program esetén rendszerint a Millecentenáriumi Közalapítvány is hozzájárul. A közalapítvány és a bizottság pályázati kiírásai és űrlapjai megtalálhatóak Zalaegerszeg város hivatalos portálján, melyet ismét a Reflex Színpad Egyesület szíves figyelmébe ajánlok. Az alanyi jogú támogatásra legközelebb, újabb 2 éves időtartamra, 2010-ben lehet pályázni. A lehetőségek a Reflex Színpad Egyesület számára is adottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!