Kultúra

2009.05.22. 02:29

Bravúros négykezes

Zalaegerszeg - A fehér és fekete billentyűkből nehéznek tűnik elővarázsolni az ismerős, gyönyörű dallamokat, ám annak, aki ismeri a zongora titkát, talán mind- ez csupán gyerekjáték.

Horváth Viktória

- Már 11 éve zongorázom, de zenével már kicsit régebben, 14 éve kezdtem el foglalkozni. A szüleim indítottak el ezen az úton, amikor elhoztak ide zeneóvodai oktatásra. Mérnök informatikus szeretnék lenni, a zongora csak a hobbim marad, úgy néz ki.

- Miért pont a zongorát választottad hangszerednek?

- Úgy érzem, hogy ez áll közel a lelkivilágomhoz. Versenyezni 8-9 éve kezdtem el, szinte a kezdetektől jártam megmérettetésekre, területi versenyekre, Szombathelyen és Győrben, de országos viadalon most indultam először.

Április végén országos versenyen Balassagyarmaton, a sikeres pécsi előválogatás után két darabot adtak elő a fiatalok. Egy romantikus művet és egy szabadon választottat, amivel második helyezést értek el. Péter mellé a felkészülés során sokáig keresték a megfelelő lányt, míg végül megtalálták Esztert.

- A nővérem is zongorázott, ezért már egészen kiskoromtól fogva közel kerültem ehhez a hangszerhez. Már hétéves koromtól járok ide a zeneiskolába, azóta többször indultam versenyeken, de ez a legnagyobb sikerem eddig - meséli nekünk Eszter, aki most 11.-es a Mindszenty József Gimnáziumban.

Több tízmillió forint értékű zongorán játszhattak a versenyen, az ezüstérem mellé pedig kották és könyvjutalom is járt. Több kategória is volt, amiben lehetett indulni: diák tanárral, egyedül, két zongorán ketten, ők a négykezest választották. Péter még azt is elárulta nekünk, hogy neki fontos volt ez a verseny a felvételi miatt is, hiszen többletpontot jelent minden országos eredmény.

Fenyvesiné Berki Ildikó, Péter zongoratanára elmondta, kivételes tehetség mindkét tanuló.

- Én ugyan csak Pétert tanítom, de a közös munka során Eszter képességeiről is meggyőződhettem. Igazán nagy tehetség mindkettő, sajnálom, hogy nem maradnak a pályán. Igazából nem úgy indultunk neki, hogy lehet esélyünk a nyerésre, hiszen a mezőny nagyon erős volt, ezért is örültünk annyira, hogy ezüstéremmel távozhattunk - meséli büszkén a tanárnő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!