Kultúra

2009.04.09. 02:26

Vers-ünnep, előlegben

Körkép (ahzs, hba, szj) - József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját, már tegnap elkezdődtek azonban a jeles naphoz kapcsolódó rendezvények a megye több településén.

Zalai Hírlap

Tegnap szinte az egész tanítási idő József Attila közelgő születésnapja (április 11.), azaz a költészet napja jegyében telt a megyeszékhelyi Belvárosi Iskola Dózsa-tagiskolájában. A gyerekek reggel Farkas Ignác Jászai-díjas zalaegerszegi színművésszel, a Hevesi Sándor Színház tagjával találkoztak, aki szegedi lévén, mesélt József Attilához való kötődéséről, s azt is megosztotta a dózsásokkal, hogy valamikor dolgozott abban az étteremben, amely Juhász Gyula törzshelye volt. Ezután kedves József Attila-verseiből szavalt néhányat. A diákok kedvenc versei-ket olvasták fel egymásnak óráról órára, egészen fél kettőig. Ezek között a legtöbb hazai szerző műve volt, de akadt, aki a testvére költeményét osztotta meg a többiekkel.

Vers-ünnep címmel tegnap költészet napi rendezvényre került sor Nagykanizsán, a Szivárvány Fejlesztő Központ Rózsa úti általános iskolai intézményegységében. A versmondó fesztivál többéves múltra tekint vissza, amelynek célja, hogy a tanulásban és értelmileg akadályozott tanulóik mindegyike megtanuljon legalább egy verset.

Zalalövőn hagyományosan a költészet napján tartják a Salla Művelődési Központ könyvtári pályázatainak eredményhirdetését. Idén azonban már tegnap átadták a történelmi levelezős játék és a mondaíró pályázat díjait. A levelezős játék témája a Római Birodalom volt. A versenyre jelentkezett 178 diákból a letenyei Halász Tibor és a szintén letenyei Kóbor Mercédes nyert első díjat. A mondaíró pályázat győztese a türjei Nagy Bence lett. A díjazottak Kiss Gábortól, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatójától vehették át jutalmukat. Az ünnepség előtt kiállítás nyílt a művelődési központban Az én könyvtáram az Európai Unióban címmel hirdetett rajzpályázat díjnyertes munkáiból.


A fotó a Dózsa-iskolában készült (Katona Tibor felvétele)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!