Kultúra

2009.03.26. 03:28

Civilekkel a civilekért

Zalaegerszeg (se) - A napokban megválasztották a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) Nyugat-dunántúli regionális kollégiuma kilenc fős tagságát, melybe három zalai képviselő került. Egyikük Skrabut Éva, a népművészeti egyesület elnöke.

Sinkovics Eta

Az NCA-t 2003-ban hozta létre az Országgyűlés azzal a céllal, hogy pályázati támogatással segítsék a civil szervezetek működését, mégpedig civil döntéshozó testületek közreműködésével.

- A fő döntéshozó testület a nemzeti civil tanács. Ez határozza meg, hogy a működési és szakmai kollégiumok milyen keretszámot kapnak a rendelkezésre álló pénzből - avat a részletekbe Skrabut Éva. A tanácsba és a regionális kollégiumokba a civilek által jelölt elektorok közül választották meg a következő hároméves ciklus időtartamára a döntéshozó testületek tagjait. Az előbbibe a zalai Szendrői Pétert (TESZ) delegálták, a Nyugat-dunántúli regionális kollégiumba Skrabut Éva mellett Szőkéné Hajduk Andreát (Zala Borút Egyesület) és Budavölgyi Kálmánt (Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület) választották. Megbízásukat ma veszik át Budapesten. Skrabut Évát az elektori gyűlésre a Zala Megyei Népművészeti Egyesület delegálta. Előzőleg miniszteri küldöttként volt tagja a testületnek.

- A regionális kollégium meghirdeti a civil szervezetek számára a működési pályázatot, elbírálja a beérkezett munkákat, elosztja a rendelkezésére álló pénzt, illetve nyomon követi annak felhasználását - sorolja tevékenységüket Skrabut Éva. - A már egy éve működő egyesületek, alapítványok pályázhatnak, többnyire a kultúra, a sport, a közművelődés, a honismeret területéről érkeznek pályamunkák. Az állampolgárok adóiból befolyt egy százalékot ugyanennyivel egészíti ki az állam, s ezt az összeget osztja szét az NCA. Közel 400 millió forint jut a régiónkra, nem túl sok a három megye mintegy ezer pályázatára, ám igyekszünk az objektív és értékkövető elosztást biztosítani - hangsúlyozza Skrabut Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!