Kultúra

2008.12.27. 08:38

Jól járható arany középút

<b>Nagykanizsa</b> - A Dés András Trió első lemezét, az Unquiet Stillness című albumot mutatta be a Móricz Zsigmond Művelődési Ház hatfős közönségének. A zenészeket a családias hangulat nem hozta zavarba.

Benedek Bálint


Dés Andrással a zenén kívül még a családról is beszélgettünk. 

- Haladjunk szép sorban! Kezdjük a muzsikával, milyen az új lemez hangulata? 

- Ez az első olyan produkció, ami a saját koncepcióm alapján született meg, kicsit olyan, mint én  kezdte Dés András.  Elsősorban a saját elképzeléseim valósulnak meg, a dalok zenei váza tőlem származik. Számos formációban játszottam, és játszom mind a mai napig. Szeretem őket, de közreműködőként volt egy kis hiányérzetem, hiszş akadtak saját ötleteim, amelyeket nem tudtam kipróbálni. Most itt a saját zenekarom, amiben ezekre is lehetőségem nyílt. 

- Egymás után, szinte már nyakra-főre alakulnak az újabbnál újabb ifjú dzsessz-zenekarok, nem megy ez hosszú távon a minőség romlására?

- Színvonalas zenét játszó fiatal generáció alakult ki, s rengeteg jó képességű művész van szerte az országban. Akik ráadásul nagyon nyitottak, hisz jóval több információból válogathatnak a vasfüggöny leomlásának és az internet terjedésének köszönhetően. Az ifjak kiszűrhetik, hogy a lehetőségek közül melyiket válasszák. Régen kevesebb motiváció szűrődött át a határon, csak néhány irányzatból lehetett választani. Mára kiderült a fiatalok számára, hogy mindent szabad, s bármerre indulnak, annak egyszer biztosan lesz létjogosultsága. 

- A jazz azért egy másfajta érdeklődést kínál, milyen esélyei lehetnek a vidékieknek? 

- A kapuk kinyíltak, a fiatal vidéki kollégáim rajonganak a jazzkultúráért. Egyébként nem kell messzire menni, hisz a trióm másik két tagja sem budapesti. A 25 éves gitárosunk, Oláh Szabolcs bicskei, míg a nagybőgős, Szandai Mátyás balassagyarmati. Kizárólag velük tudom elképzelni ezt a zenekart.

- Dés András apai indíttatásból választotta a jazzt? 

- A jazz valódi lényege az improvizáció, ami nekem is lételemem, nem tudnám más stílusban megtalálni önmagam. 

- Beszéljünk a családról, ha nem zavarja a téma.

- Dehogy, egyáltalán nem, hozzátartozik az életemhez, persze, tudom miért kéne, hogy zavarjon, de ez ma már a világ legtermészetesebb dolga.



A Dés András Trió Kanizsán
Fotó: Varga György


- Édesapjával, Dés Lászlóval milyen a viszonya?

- Nagyon jóban vagyunk, a kisfiam már 1,5 éves, az ő érkezése egy újabb szoros kapcsot jelentett. Egészen mély a szerelem az unoka és a nagypapa között, most kezdem új oldaláról megismerni az apukámat. Szenvedélyesen szereti a kisfiamat, jó látni, hogy hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a nagyszülőség örömeibe. Érdekes, ahogy egyre függetlenebbé válok zenészként, úgy változik a kettőnk viszonya. Eleinte azért elsősorban csak büszke volt rám, az utóbbi időben most már kritikával is illet. Nem szól bele a dolgaimba, persze vannak meglátásai, amiket elmond, meghallgatom, aztán átbeszéljük, de hagyja, hogy menjek a magam útján.

- Jónak tartja, hogy nem egyengette, egyengeti a karrierjét? 

- Nagyon ügyesen kezelte azt, hogy a fiából zenész lett, mert lehet eléggé sután is. Ha túlzottan nyom engem, az is kellemetlen, de ha nagyon függetleníti magát, az sem jó. Édesapám viszont megtalálta az arany középutat, így tökéletes lett a kettőnk kapcsolata. 

- Teljesen más hangszeren játszanak. Mégis előfordul, hogy összehasonlítják önöket...

- Persze, de nem érdekel, több értelmét látnám annak, ha mondjuk egy ütőhangszeres kollégámmal hasonlítanának össze. Butaságnak tartom, hisz amellett, hogy más a hangszerünk, más korban is volt fiatal édesapám, mások voltak a körülmények. Dés László mindent elért, amit egy szaxofonos, zeneszerző elérhetett Magyarországon. 

 - Édesanyja, Vásárhelyi Mária szociológus. Mostanában a cikkei miatt a politikusok kedvelt célpontja lett.
- Nem csak most, korábban is sokszor össztüzet zúdítottak rá. Mindig drukkolok édesanyámnak, büszke vagyok a tevékenységére, politikai állásfoglalásokba egyáltalán nem szeretnék bocsátkozni. Persze, rendszeresen elolvasom a cikkeit, azt gondolom, igaza van. Hogy mások mit gondolnak róla, nem érdekel. 

 - A támadások nagyapjáig,  a Nagy Imre és társai-perben ötéves börtönbüntetésre ítélt  Vásárhelyi Miklósig vezethetők vissza.

- Persze, egyértelműen. Az anyukám a mai napig sok mindent azért tesz, ír, mert az volt az apja, aki! Akár párhuzamot lehetne vonni az apám és köztem lévő viszonnyal, hisz számomra meghatározó a szüleim által képviselt szellemiség.


A Dés András Trió első lemeze még  csak néhány hete debütált a budapesti Marczibányi téren, azóta bejárta az országot, így érkezett az új formáció Kanizsára. A  30 éves Dés András eddig számos együttes lemezén közreműködött (Balázs Elemér Group, Kaltenecker Trió, Off Course, Oláh Kálmán Sextet),
ám ezúttal saját ötleteit öntötte formába.

A több ütőhangszeren játszó, minden újdonságra nyitott zenészt leginkább az improvizáció érintette meg, így a trió muzsikája is ezt a fajta irányvonalat követi.


Ide kattintva még több riportot olvashat a zene világából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!