Kultúra

2008.05.16. 02:29

Hímző évtizedek

Hévíz - A zalai fürdőváros múzeumában az idén negyvenéves helyi díszítőművészeti szakkör munkáiból nyílt kiállítás várja az érdeklődőket. A jubileumi tárlat a város napja jegyében rendezett minapi ünnepség keretében nyílt meg.

Horányi Árpád

A nagy múltú hímzőkör tulajdonképpen Hévíz egyik legrégebbi művészetteremtő közösségének tekinthető. A kiállítás gazdagon tallóz a népművészeti értékek közt. Az eredetileg megfogalmazott cél szolgálata fedezhető fel a régen és a legfrissebben készült munkákban egyaránt: ez a népi hímzés hagyományának életben tartása, a lakás díszítésére szolgáló textil tárgyak szépségének megmutatása.

A látnivalókban ősi népművészeti emlékek hagyományai elevenednek meg. A kiállítás színei, a motívumok rendkívüli változatosságával vonzza a tekintetet egy-egy terítőre, párnára, falvédőre. Mindez, vidékek kultúrájának sajátságait, változatosságait idézi, hiszen sorra felvonultatják a hímzések a hazai tájegységeket. Megjelenik a közvetlen és kicsit tágabb környezet: zalai, rábaközi, buzsáki, sióagárdi, de karádi öltésekkel, mintákkal, ott van a felvidéki palóc, matyó, hevesi, és galgamenti anyag is. Az alföldi születésű jellegzetességeket mutatják a kalocsai, hódmezővásárhelyi, furtai minták, végül erdélyi, kalotaszegi, mezőségi, udvarhelyi, széki, torockói idézésű motívumokkal is dolgoznak a hímzők.

A tárlat az egyediséggel, a sokasággal a népművészetnek csodálatos csokrát nyújtja át, a markáns különbözőségek közt a szépség egyetemessége teremt harmóniát. Mindebben együtt látni a sok-sok évi tevékenység lényegét: a népi hímzésminták ősi formáinak élővé varázsolását.

Mintegy negyven fő vesz részt már hosszú ideje a szakköri munkában. Vezetőjük az alapító Vértesaljai Antalné, aki a közelmúltban a Magyar Örökség Díj elismerésben részesült. Az igényesség elemei közt ott van a tiszta forrásból való táplálkozás, amin keresztül a hagyományt hitelesen tudják őrizni, s a jövőnek adni. Évente szerveznek tanulmányutakat a népművészet egy-egy híres tájegységére. Ugyanilyen rendszerességgel szerepelnek kiállításokon, több alkalommal mutatkoztak be külföldön is, meghívásra rendeztek bemutatót Németországban, Kanadában, Svédországban.

A jubileumi tárlat május 27-ig látogatható, a Deák téri galériában a szakkörnek állandó kiállítása van, a városnak ajándékozott darabból.

Ezek is érdekelhetik