Kultúra

2007.10.31. 03:29

Párostáncok

Lenti (gyf) - Óriási sikert aratott az Öreg Kerka Táncegyüttes a görögországi Gefirában megrendezett első nemzetközi néptáncfesztiválon. A lenti csoport hat együttes társaságában lépett fel.

Gyuricza Ferenc

- A megalakulás óta eltelt időszakban mindvégig titkos álmunk volt, hogy részt vehessünk külföldi fesztiválon - mondta Kardos Tibor, az Öreg Kerka művészeti vezetője. - A felkérés ez évben érkezett meg, a görögországi Gefira városában idén először rendezték meg azt a fesztivált, amire mi is meghívást kaptunk. Gefira nem önálló település, Szaloniki elővárosa, amely hat községből áll. Közülük a legnagyobb település adott helyet a fesztiválnak. Az Öreg Kerkán kívül macedón, bolgár, valamint négy görög csoport mutatkozott be.

- Háromszor léptünk színpadra - folytatta a tánccsoport művészeti vezetője. - Az összes többi résztvevő lánc- és körtáncokat mutatott be, a mi produkciónk viszont más szemléletet, más mozgásvilágot képviselt. A Balkán folklórja nem ismeri a közvetlen férfi-női kapcsolatot, ami a magyar táncokat jellemzi, ritkán alkotnak párt, ezért a műsorunk kuriózumot jelentett.

A lenti csoport a fesztiválon rábaközi, szatmári és sárközi koreográfiákat mutatott be, a virtuóz táncok nemcsak a nézők, de a szervezők elismerését is kivívták, hiszen az Öreg Kerka műsorát találták a leglátványosabbnak. Ráadásul a zalai csoport táncházat is tartott, ahol magyarbődi lépéseket próbáltak tanítani a csoportoknak és a nézőknek.

- Kicsit körülnéztünk Szalonikiben, s a város környékén is - mondta Kardos Tibor. - Fogadott bennünket a kerület polgármestere, elvittek bennünket olyan katonai objektumba is, amit szigorúan zárva tartanak.

Ezek is érdekelhetik