Külföld

2010.02.22. 10:05

Több mint 30 civil halt meg egy NATO-légicsapásban

Legkevesebb 33 civil vesztette életét egy gépkocsikaraván elleni NATO-légicsapásban a hét végén Dél-Afganisztánban - közölte hétfőn a kabuli minisztertanács.

zaol.hu

Legkevesebb 12-en megsebesültek a légitámadásban. A halálos áldozatok között négy nő és egy gyerek is van. Közleményében a minisztertanács élesen elítélte és igazolhatatlannak minősítette a csapást.

A NATO elismerte, hogy tévedésből civilek halálát okozta. Stanley McChrystal, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka mély fájdalmát és részvétét fejezte ki Hamid Karzai afgán elnöknek "ártatlan életek ilyen tragikus elvesztése" miatt. Karzai legutóbb éppen szombaton figyelmeztette az afgán és a nemzetközi haderőt, hogy kímélje meg a civileket.

A tájékoztatás szerint a NATO repülőgépei három autót vettek célba vasárnap reggel Uruzgán tartományban. Az hitték, hogy a járműveken tálib lázadók utaznak. Később azonban kiderült, hogy a kocsikban csak civilek voltak - közölte a katonai szövetség. Az ügyben az afgán kormány és a NATO is vizsgálatot indított.

Egy másik dél-afganisztáni körzetben, Hilmend tartományban kilenc napja zajló hadműveletben eddig 16 - más források szerint 19 - civil halt meg. A múlt héten az északi országrészben, Kunduzban hét rendőrt ölt meg tévedésből egy NATO-légicsapás.

Tavaly több mint 2400 civil halt meg az afganisztáni konfliktusban.

Forrás: MTI/AP/AFP/dpa/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!