Külföld

2015.08.07. 11:13

Ukrán válság - Kijev szerint egy nap alatt több mint százszor lőttek a szakadárok, halottak

Kiéleződött a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, az ukrán kormányerők ellen harcoló szakadárok az elmúlt egy nap alatt 106-szor sértették meg a tűzszünetet - írta pénteki közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Kovács Andrea/MTI

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában 2 katona vesztette életét, és hét sebesült meg a harcok övezetében.

A helyzet különösen Donyeck városának környékén vált válságossá, ahol a parancsnokság beszámolója szerint az ukrán oldalon lévő településeknél felállított katonai állásokat délután hat órától éjfélig szünet nélkül lőtték a szakadár erők, amelyek összesen 78-szor nyitottak tüzet.

Csütörtök este nyolc óra körül Avgyijivka települést kétszer is tűz alá vették a minszki egyezmény által tiltott 122 milliméter kaliberű aknavetőkkel. A fehérorosz fővárosban februárban kötött megállapodás értelmében a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket ki kellett volna vonniuk a szemben álló feleknek a frontvonal 30 kilométer széles övezetéből.

A szakadárok este kilenc óra után harckocsikkal négyszer lőtték a megyeközpont térségében lévő Opitne településnél az ukrán állásokat, és háromszor megint Avgyijivkát, valamint a Piszkinél lévő védelmi állásokat 120, illetve 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel támadták.

Krasznohorivka falu térségében egy húszfős szakadár csoport 120 milliméteres aknavetők és kézi fegyverek támogatása mellett megpróbált áttörni a fegyveres erők védelmi vonalán. A katonák mintegy másfél órán át tartó tűzharccal végül meghátrálásra kényszerítették a behatolókat - jelentette a kijevi parancsnokság.

A közlemény szerint a Donyecktől északra lévő Artemivszk térségében a nagy kaliberű aknavetők mellett Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a szeparatisták.

Donyeck szakadár vezetése közben arról számolt be, hogy az éjjel a megyeközpont két kerületét, a kujbisevit és a vorosilovit lőtte az ukrán fegyveres erők tüzérsége. A közlemény szerint a támadások károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, de egyetlen lakos sem esett áldozatul.

A szakadár Luhanszki Népköztársaság "népi rendőrsége" az elmúlt egy nap alatt hat tűzszünetsértéssel vádolta meg a kormányerőket, továbbá azzal hogy a minszki megállapodás által tiltott tüzérségi fegyvereket is bevetettek. Közleményük szerint egy fegyveresük életét vesztette a Luhanszktól nyugatra fekvő Kalinove falu elleni támadásban. Kijev viszont a szakadárokat vádolta meg azzal, hogy a frontvonal Luhanszk megyei szakaszán tűzharcokat provokálnak, rendszeresen átlőve az ukrán ellenőrzésű oldalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!