Külföld

2015.08.18. 14:50

Karnyújtásnyira vannak a görögök a harmadik mentőcsomagjuktól

Már csak egy hajszál választja el a görög kormányt attól, hogy hozzájusson az elmúlt öt év harmadik pénzügyi mentőcsomagjához.

Mindehhez szükség van ugyanakkor több euróövezeti parlament jóváhagyására is. A legutolsó zöld lámpa a holnapi nap vége felé várható, az Európai Stabilitási Mechanizmust igazgató pénzügyminiszterek ugyanis ekkor adhatnak utasítást az első részlet kiutalására.

Litvániában, Lettországban, Franciaországban és Finnországban már túl is estek a szükséges bürokratikus akadályokon. Az észt és a spanyol parlament ma szavaz a csomagról, míg Ausztriában az illetékes parlamenti albizottság adhatja meg ma jóváhagyását.

A holland parlament rendkívüli kormányülés keretében vitatja meg a harmadik görög csomagot, amire szerda délben kerülhet sor Hágában. Hasonlóan holnap ül össze a német Bundestag is, ahol a javaslatot várhatóan (szintén) gond nélkül elfogadják majd.

A többi eurózónás országban nincs szükség rá, hogy a javaslatot szavazásra bocsássák.

Ha a parlamentek jóváhagyták a csomagot, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) igazgatótanácsa egy konferenciahívás keretében hajthat rá hivatalosan is fejet, és elindíthatja az első - várhatóan 26 milliárd eurós - részlet kiutalását, hogy csütörtökön időben képes legyen a görög kormány törleszteni az Európai Központi Bank felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!