Külföld

2015.06.03. 18:26

Egykor a gyász, most az összefogás napja - Emléktáblát avattak Szerdahelyen

Szerdahely - A nemzetünk gyásznapjának nevezte június 4-ét Szászfalvi László kereszténydemokrata néppárti parlamenti képviselő a 95 évvel ezelőtti trianoni békediktátumra utalva.

Gyuricza Ferenc

A református lelkész honatya a szlovéniai Szerdahelyen, a Nemzeti Összefogás Napja alkalmából tartott istentiszteleten, és az azt követő emléktábla avatáson beszélt. Prédikációjában többek közt arról, hogy a trianoni diktátum a reménytelenség és kiúttalanság érzését hozta el annak idején a magyaroknak.

 

A mintegy hetven fő részvételével megtartott istentisztelet után először Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mondott beszédet, ennek során szimbolikusnak nevezte a helyszínválasztást, mert Szerdahely a legkisebb lélekszámú magyar közösségek közé tartozik a Muravidéken. Ezt követően ismét Szászfalvi László beszélt, aki szintén egy szimbolikus gesztusra hívta fel a figyelmet, arra, hogy 2010-ben a megalakult parlament az első jogszabályai közt fogadta el a Nemzeti Összefogás Napjáról szóló törvényt. Felszólalt Márky Zoltán lendvai konzul is, aki az MMÖNK elnökének egyik gondolatát folytatva a nyelvi határokról is beszélt.

A szónoklatok után Szászfalvi László, Horváth Ferenc és Vugrinec Zsuzsa, a helyi magyar közösség elnöke együtt leplezték le a nemzeti összetartozást szimbolizáló táblát. amit a zalabaksai Horváth Ottó készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!